Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Ljubljana so konec minulega tedna uspešno zaključili preiskavo kaznivega dejanja umora 63-letnega moškega iz okolice Trbovelj. Umora iz koristoljubja je utemeljeno osumljen 29-letni Trboveljčan.

Izsledke preiskave je na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na PU Ljubljana.

Novinarska konferenca umor trbovlje

Zvočni posnetek izjave Valterja Zrinskega (mp3) 


Kot je povedal, so bili policisti Policijske postaje Trbovlje dopoldne 25. julija 2016 obveščeni, da je pogrešan 63-letnik iz Ključevice. Prijavitelja sta 63-letnika nazadnje videla v sredo, 20. julija 2016 sredi dneva, ko sta ga peljala po opravkih v Trbovlje, nato pa ga do nedelje, 24. julija 2016, nista več uspela priklicati, kljub temu, da so bili  že dogovorjeni za srečanje. Prav tako sta prijavitelja 63-letnika v nedeljo tudi iskala na domu, kjer sta opazila nekaj okoliščin, ki jih pri znancu nista bila vajena, zato sta se tudi odločila, da pokličeta policiste.

Trboveljski policisti so takoj začeli z vsemi aktivnostmi, ki so sicer predvidene ob prijavah pogrešanih oseb. Začeli so zbirati obvestila in pregledali objekte na naslovu bivanja pogrešanega 63-letnika. Ker osebe doma niso našli, so policisti izvedli iskalno akcijo območij, kjer se je 63-letnik največkrat zadrževal. Iskalna akcija je bila izredno zahtevna, saj gre za izredno neprehodno območje. Okoli 16. ure je policist PP Trbovlje na strmem gozdnatem pobočju v oddaljenosti okoli 50 metrov od stanovanjske hiše našel njegovo truplo. Policisti so območje zavarovali, ogled kraja kaznivega dejanja pa so prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana.

Na podlagi prvih zbranih obvestil, ogleda kraja, kjer so našli truplo, ter nato tudi pregleda stanovanja in bližnje okolice (kjer ni bilo določenih predmetov žrtve niti traktorja) se je kriminalistom vzbudil sum, da je 63-letnik umrl nasilne smrti. Slednje je v nadaljevanju potrdila tudi naslednji dan opravljena obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Glede na pridobljen podatek, da na domovanju 63-letnika ni njegovega traktorja, so kriminalisti in policisti začeli iskati tudi traktor. 26. julija so ga našli na lokalni cesti v Radečah in ga zasegli.

Na podlagi vseh zbranih obvestil so kriminalisti osumili 29-letnega moškega iz Trbovelj, ki je v nadaljevanju dejanje tudi sam opisal. S preiskavo so policisti tako ugotovili, da se je 29-letni osumljenec pri žrtvi pogosto zadrževal in ji pomagal pri opravilih. Med njima je nekajkrat prišlo tudi do nesoglasij. Tako tudi 20. julija zvečer, ko je osumljenec s sprednjim delom traktorja podrl 63-letnika, nato pa ga z namenom, da mu vzame življenje, prevozil še z zadnjimi kolesi. Nato je osumljenec na truplo navezal debelejšo verigo in ga s traktorjem odvlekel preko njive do bližnjega gozda v globel, kjer ga je tudi skril. Po dejanju je odšel v hišo, od koder je odtujil denarnico, zatem pa se s traktorjem odpeljal v smeri proti Radečam, kjer je traktor tudi pustil. Od tu je osumljenec odšel v Celje, kjer naj bi celo noč popival, in se naslednji dan vrnil v Trbovlje. Kot so še ugotovili, se je osumljenec 22. julija vrnil na Ključevico, kjer je odstranil nekaj predmetov in jih odvrgel na različnih krajih, pri čemer so kriminalisti nekaj od teh predmetov tudi našli.

Osumljenemu 29-letniku so kriminalisti 28. julija 2016 odvzeli prostost in ga pridržali zaradi utemeljenega suma izvršitve kaznivega dejanja umora iz koristoljubja po  4. točki 116. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). S kazensko ovadbo je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zanj odredil pripor. Osumljenec je bil v preteklosti že večkrat obravnavan za premoženjska kazniva dejanja.

Za opisano kaznivo dejanje je predpisana najmanj 15-letna zaporna kazen.