Sorodne objave

 

V jami Primadona na območju Tolminskega Migovca je v soboto, 30. julija 2016, potekala reševalna akcija, in sicer se je 20-letni angleški jamar poškodoval na globini 200 metrov. Pri izjemno zahtevnem reševanju je kot operativni vodja ekipe minerjev za širjenje ožin aktivno sodeloval tudi Luka Zalokar, sicer zaposlen na Policijski postaji Cerknica.

Klic o poškodovanem jamarju je do reševalcev prišel v noči na soboto ob 3.20. V jami je bila skupina članov londonskega študentskega jamarskega kluba (Imperial College Caving Club). Nesreča se je zgodila sredi noči. Med plezanjem po "kaminu" se je 20-letniku odkrušil oprimek, zaradi česar je z višine približno treh metrov padel na trebuh in se ujel na roke, a mu je oprimek padel na hrbet in ga poškodoval.

20160728 Primadona12

Reševanje je bilo zelo zahtevno. Da so lahko poškodovanega jamarja prenesli, so morali ožino (meander) razširiti z miniranjem na šestih lokacijah.

20160728 Primadona18

Luka Zalokar (na fotografiji), ki je operativni vodja ekipe minerjev za širjenje ožin pri Jamarski reševalni službi, je svojo nalogo opravil z odliko, saj je s svojim znanjem in izkušnjami z eksplozivom učinkovito razširil ožine tako, da je bilo poškodovanca sploh možno iznesti iz jame, obenem pa ni prišlo do dodatnih poškodb v jami oziroma nevarnosti za ostale jamarje in reševalce.


Poškodovanega jamarja so iz jame transportirali naslednji dan ob 2.30 in nato s pomočjo članov Gorske reševalne zveze Slovenije in zrakoplova Slovenske vojske odpeljan v UKC Ljubljana. Primadona je 645 metrov globoka in 2907 metrov dolga jama v zaledju reke Tolminke. Jama ima številne ožine.