Sorodne objave

 

Pred prihajajočimi prazniki so tudi na Policijski upravi Ljubljana predstavili več preventivnih ukrepov, s katerimi se lahko občani zavarujejo pred marsikatero nevšečnostjo. Dva dela prosta dneva in jesenske počitnice bo marsikdo izkoristil za krajši oddih, zato je treba primerno poskrbeti tako za lastno varnost kot za varnost svojih domov. Na lastno varnost pa ne smemo pozabiti niti tudi, če bomo praznike preživeli doma.

izjava za javnost

 Preventivne nasvete za varnejše praznike sta predstavila Refik Hodžić iz Sektorja uniformirane policije in Matija Breznik iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana.


Zvočni posnetek izjave Refika Hodžića (mp3)  

Zvočni posnetek izjave Matije Breznika (mp3)  


Da bi dnevi minili čim bolj varno, brez večjih zapletov in nevšečnosti, upoštevajte spodnje nasvete. 


Previdno in strpno v prometu

V prihajajočih dneh je pričakovati povečan promet na mejnih prehodih, kot tudi v notranjosti države, saj je pred nami podaljšan vikend. Ob obisku grobov bo na cestah v bližini pokopališč in v krajih, kjer bodo potekale žalne slovesnosti, mogoče pričakovati zgostitve prometa, zato se pravočasno odpravite od doma in predvidite, kje boste parkirali vozilo. Če je le mogoče, uporabljajte javna prevozna sredstva. Ponekod bo tudi spremenjena prometna ureditev, zato naj se vozniki in obiskovalci ravnajo po postavljeni prometni signalizaciji in upoštevajo navodila policistov in redarjev. Policisti bodo urejali promet na mestih, kjer bo prihajalo do zastojev.

Preden se odpravite na daljšo pot, se pozanimajte o stanju in prevoznosti cest. Voznike tovornih vozil opozarjamo na upoštevanje Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, in sicer bo v ponedeljek, 31. oktobra, in torek, 1. novembra 2016, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah, kot jih določa 4. člen odredbe. Opozarjamo, da navedena omejitev velja tudi v nedeljo, 30. oktobra 2016, med 8. in 21. uro,

Čedalje krajši dnevi in predvsem poslabšanje vremena zahteva od udeležencev v prometu, predvsem pa voznikov motornih vozil, dodatno zbranost. Upoštevati je potrebno, da se lahko vozne razmere hitro spremenijo (mokro, spolzko, poledenelo vozišče, listje na vozišču), zato policisti opozarjamo voznike, naj vozijo previdno, hitrost vožnje prilagodijo vozišču, prometnim razmeram in svojim sposobnostim. Posebej pazite na otroke, pešce, kolesarje in starejše občane.

Pešce pa opozarjamo na lastno varnost in vidnost. Slednji so med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci, saj so pogosto žrtve nesreč tako zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča itd.), kot tudi zaradi lastnih napak in neustreznega ravnanja. Da boste v prometu vidni, nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vašo vidnost (npr. odsevne trakove, kresničke). Predvsem upoštevajte prometne predpise in prečkajte cesto na prehodih za pešce. Vedno hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje.

Alkohol ne sodi za volan, vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače, se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. Naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva in ostale primernejše oblike prevoza.

Vozniki in potniki dosledno uporabljajte varnostne pasove. Naj nikomur ne bo odveč opozoriti sopotnika na obvezno uporabo varnostnega pasu. V primeru, ko v vozilih nimate vgrajene naprave za prostoročno telefoniranje, pa dosledno upoštevajte prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Opozorili pa bi tudi na bližajoča praznovanja noči čarovnic, ki postajajo vse bolj priljubljena tudi v Sloveniji. Voznike opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo nositi mask. Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) v 35. členu namreč predpisuje, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem sodijo tudi maske, lasulje, kostumi in podobno! Za neupoštevanje te določbe je predpisana globa 120 evrov. Upoštevajte pa tudi, da mask ne smete nositi niti pri mejni kontroli. Z maskami tudi ni dovoljeno vstopati na varovana območja (finančne ustanove, pošte, banke ipd). Obvestilo o prepovedi vstopa oseb z maskami pa mora biti označeno na vhodu varovanega območja.


Ne pozabite na varnost svojega premoženja

V obdobju, ki prihaja, ne smemo pozabiti na lastno varnost in varnost svojega premoženja. Dnevi so vedno krajši in temačni, kar koristi nepridipravom, ki so se odločili oropati bližnjo trgovino ali posameznika na ulici. Žrtev uličnega ropa je lahko vsakdo in kjer koli (na ulici, v parku, pred stanovanjskim blokom, na parkirišču itd.). Občanom zato svetujemo, da so ob dvigu denarja na bankomatih pozorni na okolico, denarja pa naj ne štejejo na ulici vsem na očeh. Prav tako svetujemo, da so ob uporabi mobilnega telefona pozorni, da ne postanejo žrtev predrznega tatu.

V primeru, da postanete žrtev roparja ali drznega tatu, s klici na pomoč opozorite mimoidoče in se ne upirajte, na njegove ukaze pa izročite gotovino obotavljivo in počasi. Pri tem si poskušajte zapomniti čim več roparjevih značilnosti (postavo, starost, obleko, videz, jezik in smer bega).

V teh dneh bodo najbolj obiskana parkirišča ob pokopališčih. V izogib vlomom in poškodovanju vozil ne shranjujte vrednejše predmete, kot so torbice, mobilni telefoni, denarnice ipd. v vozilih. Niti na vidnem mestu, niti v prtljažniku, pod sedeži, v prostorih za shranjevanje dokumentov ali predmetov. Storilec bo že ob najmanjši verjetnosti, da lahko pridobi korist, do takega predmeta zelo verjetno prišel s silo, v dejanju pa bo oškodovancu povzročil dvojno škodo - škodo na vozilu in predmetu, ki si ga bo prilastil. Prav tako bodite pozorni v dneh pred 1. novembrom, ko večina še ureja grobove. Veliko predrznih tatov takrat izkoristi nepazljivost oškodovancev, ki v času urejanja grobov odložijo torbice in nahrbtnike, in jim jih odtujijo.

Vsem, ki v prihodnjih dneh nameravate odpotovati, svetujemo, da svoja stanovanja in hiše ustrezno zavarujete in vzpostavite občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten. Hiša naj ne daje videza, da je dlje časa prazna. Ne zastirajte oken in ne puščajte obvestil na telefonski tajnici, da ste odsotni. Takšnih sporočil o daljši odsotnosti od doma ne objavljajte niti preko družbenih omrežij. Poštni nabiralnik je treba redno prazniti, za kar lahko prosite svojce ali sosede, ki jim zaupate, lahko pa tudi preusmerite pošto.

K preprečevanju vlomov pomagajo tudi različne kombinacije tehničnega in mehanskega varovanja. Priporočljiva so časovna stikala za samodejno prižiganje luči; magnetna stikala, ki oddajo zvok visoke frekvence; zagozde z alarmom; tehnična vrata; če so vgrajena elektronska varovala, je treba poskrbeti tudi za njihovo neprekinjeno napajanje ipd. V veliko pomoč so lahko tudi sosedi, ki lahko popazijo na vaš dom in ob sumu na vlom pokličejo policijo, zato je koristno poznati svoje sosede in imeti dobre odnose z ljudmi in v okolju, v katerem živimo.

Vrednejše predmete shranite v primerne sefe ali blagajne.

Osnovno je, da zaprete vsa okna in zaklenete vsa vrata, tudi na pomožnih objektih.

Če ob vrnitvi domov opazite, da vam je bilo vlomljeno (ali v primeru sprožitve alarmne naprave), o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113. Ne vstopajte v objekt, saj se lahko v notranjosti še vedno nahaja vlomilec, prav tako pa lahko z vstopom uničite sledi, ki so pomembne za preiskovanje kaznivega dejanja.