Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v teh dneh zasegli več kot pol tone nedovoljene pirotehnike.

nk kosir kastelic

 Več o zasegih sta na današnji novinarski konferenci povedala (z leve): Dejan košir, komandir Policijske postaje Domžale, in Ludvik Kastelic iz Sektorja uniformirane policije na PU Ljubljana.


Zvočni posnetek izjave Ludvika Kastelica (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Dejana Koširja (mp3) 


V preteklem tednu policisti mladoletnikom zasegli okoli 1300 kosov pirotehničnih izdelkov

PP LogatecZ zbiranjem obvestil glede prepovedane pirotehnike so policisti začeli, po tem, ko so bili s strani vodstva ene od šol na območju Logatca obveščeni o najdbi pirotehničnega izdelka (petarde) v prostorih šole. Lastnika najdene pirotehnike policisti takrat niso mogli ugotoviti, so pa intenzivno nadaljevali z delom in zbiranjem obvestil ter ugotovili, da je v šolo pirotehnične izdelke prinesel učenec, ki jih je nato prodal drugemu učencu, ta pa naprej še svoji sošolki.

Policisti so omenjenim mladoletnikom zasegli skupno 166 kosov pirotehničnih izdelkov.

Policisti so s preverjanjem izvora/nakupa pirotehnike nadaljevali in ugotovili, da je že omenjeni mladoletnik kupil petarde od 16-letnika z območja Logatca. Po pridobljeni odredbi Okrajnega sodišča v Cerknici so 22. decembra 2016 policisti opravili hišno preiskavo, pri kateri so zasegli 348 kosov pirotehničnih izdelkov (petard). Po do sedaj zbranih obvestilih je znano, da je slednji omenjene pirotehnične izdelke kupil v družbi še z enim mladoletnikom. Pri slednjem so policisti nato zasegli še 399 kosov pirotehničnih izdelkov.

Ugotovljeno je bilo tudi, da je omenjeni 16-letnik prodal tudi pirotehnične izdelke še najmanj dvema mladoletnikoma z območja Logatca, ki jima je bilo 23. decembra 2016 zaseženih skupno še 253 kosov pirotehničnih izdelkov, ter mladoletnikoma z območja Cerknice, ki so jima policisti zasegli 61 kosov pirotehničnih izdelkov.

PP Cerknica

Pirotehnične izdelke je 16-letnik prodal tudi na Gorenjsko, in sicer mladoletniku iz Jesenic in mladoletniku iz Tržiča, kjer so gorenjski policisti zasegli več sto kosov pirotehničnih izdelkov.

Policisti so pri preiskavi preprodaje pirotehničnih izdelkov ugotovili, da je 16-letnik pirotehnične izdelke nabavljal preko spletnega foruma od 30-letnika z območja Domžal (več v nadaljevanju sporočila).

Med omenjenimi, ki jim je bila zasežena pirotehnika, je tudi mladoletnik, ki je bil pred leti zaradi nesreče pri uporabi pirotehničnih izdelkov že poškodovan. Cerkniški in logaški policisti so tako v preteklem tednu mladoletnikom zasegli skupno okoli 1300 kosov pirotehničnih izdelkov (večinoma gre za različne petarde). Zoper vpletene mladoletnike bodo policisti na pristojna sodišča podali obdolžilne predloge.


Pri 30-letniku iz okolice Domžal zasegli nekaj manj kot 150.000 pirotehničnih izdelkov

Z zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi so policisti Policijske postaje Domažale prišli do podatkov o skladiščenju in preprodaji večjih količin pirotehničnih izdelkov. Na podlagi pridobljenih informacij so policisti Policijske postaje Domžale na pristojno Okrajno sodišče podali pobudo za izdajo odredbe za preiskavo stanovanja in drugih prostorov pri 30-letniku iz okolice Domžal. Po pridobljeni odredbi za hišno preiskavo so policisti opravili hišno preiskavo na območju Ljubljane in pri tem odkrili ter nadalje na podlagi Zakona o prekrških zasegli nekaj manj kot 150.000 različnih pirotehničnih izdelkov, v skupni teži okoli  600 kilogramov.

PP Domzale 3

Policisti so zasegli naslednje kose pirotehničnih izdelkov:

 • 804 škatel z napisom "Satans Kracher Pirat Klasse II" z vsebino 120 kosov pirotehničnih izdelkov
 • 60 škatel z napisom "Scream 4 The Original" z vsebino 2 kosov pirotehničnih izdelkov
 • 201 škatlo z napisom "Damonen Kracher Klasse II" z vsebino 100 kosov pirotehničnih izdelkov
 • 609 škatel z napisom "Zeus Special" z vsebino 50 kosov pirotehničnih izdelkov
 • 5 kolutov 3 mm vžigalne vrvice z napisom Green Fuse
 • 3 kose pirotehničnih izdelekov King Kong netto explosive 300 g
 • 144 kosov pirotehničnih izdelkov Super Cobra 7; Di Blasio Elio Fire works
 • 5 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 3; 14,5 g; F4
 • 15 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 3; 4,0 g; F2
 • 30 kosov pirotehničnih izdelkov Ares II; F2; Di Blasio Elio Fire Works
 • 312 kosov pirotehničnih izdelkov Super Cobra 6; 28,0 g; F4; Di Blasio Elio FIreworks
 • 311 kosov pirotehničnih izdelkov Super Cobra 5; 18,0 g; F4; Di Blasio Elio Fireworks
 • 1 kos pirotehničnega izdelka Pirotecnico Demnominata 300 g neto v PVC
 • 785 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 3; 14,5 g; F4; Di Blasio Elio Fireworks
 • 272 kosov pirotehničnih izdelkov Cobra 8; 100,0 g; F4; Di Blasio Elio Fireworks

Zoper 30-letnika bo uveden prekrškovni postopek zaradi kršitve določil 6. točke prvega odstavka 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil v smislu identifikacije kupcev in morebitnega obstoja elementov uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

 

Kočevski policisti pri opravljanju mejne kontrole slovenskemu državljanu zasegli 277 kosov pirotehničnih izdelkov

Kočevski policisti so 24. decembra 2016 na mejnem prehodu Petrina pri opravljanju mejne kontrole na vstopu v državo opravili pregled vozila in prtljage pri 29-letnem državljanu Slovenije, pri čemer so s pomočjo službenega psa policije na več mestih v vozilu odkrili pirotehnične izdelke, ki jih je Slovenec kupil na Hrvaškem v prosti prodaji. Izdelke so policisti zasegli, zoper 29-letnika pa bodo podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

PP Kocevje

Tabela: Zasegi pirotehničnih izdelkov na območju Slovenije do 23. decembra 2016

Zasegi pirotehničnih izdelkov v kosih Pri mladoletnikih V osnovnih šolah V srednjih šolah Ostalo
Skupno 7.657 6.400 3.014 25 1.267

 

Policisti znova opozarjamo, da gre pri bodisi napačni rabi bodisi rabi nedovoljene pirotehnike lahko za zelo nevarne situacije, ki imajo lahko tudi hude posledice. Nikar ne kupijte pirotehničnih izdelkov na črnem trgu! Če se pirotehničnim izdelkom ne morete odreči, ognjemetne izdelke kupujte le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Pri nakupu bodite pozorni na oznako CE, dobro pa se seznanite tudi z navodili za uporabo, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku. Največ lahko k preprečevanju nedovoljene in nevarne rabe pirotehnike svojih otrok storijo starši.

 

Skupaj za prijetne in varne praznike, brez poškodb!