Sorodne objave

 

Operativno komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana je bil 4. februarja 2017 okoli 5.20 obveščen, da se je v stanovanju na območju Šiške v Ljubljani z nožem samopoškodoval 30-letni moški. Takrat se je v stanovanju nahajalo tudi njegovo 22-letno dekle. Na kraju so posredovali policisti Policijske postaje Ljubljana Šiška, ki so zbrali prva obvestila, in reševalci, ki so poškodovanemu 30-letniku nudili zdravniško pomoč. Zaradi hudih poškodb je bil poškodovani odpeljan v ljubljanski klinični center, kjer je nekaj po 7. uri zjutraj umrl. Na podlagi prvih zbranih obvestil so bili podani razlogi za sum, da je bilo izvršeno nasilno kaznivo dejanje, zaradi česar so nadaljnjo preiskavo primera prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana.  


Zvočni posnetek izjave Valterja Zrinskega (mp3) 
iz Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana


Opravljen je bil ogled kraja kaznivega dejanja, ki sta se ga udeležili tudi državna tožilka in preiskovalna sodnica. Slednja je tudi vodila ogled, za pokojnega 30-letnika pa odredila sodno obdukcijo.

S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je bil 30-letnik v družbi s prijatelji, kamor ga je prišlo z vozilom iskat njegovo 22-letno dekle. Odpeljala sta se domov, kjer je med njima prišlo do spora, v nadaljevanju pa ga je 22-letnica z namenom, da mu vzame življenje, z večjim kuhinjskim nožem zabodla v prsni koš. 30-letnik je izkrvavel in podlegel poškodbam.

Po izvršenem dejanju je osumljenka s ciljem, da prikrije storjeno kaznivo dejanje, poklicala na interventno številko 112 in prijavila, da se je njen izvenzakonski partner sam poškodoval oz. zabodel nožem. Na podlagi zbranih obvestil, ogleda kraja kaznivega dejanja in ugotovitev sodne obdukcije so policisti in kriminalisti uspeli zbrati dovolj dokazov, da je prav osumljena izvršila kaznivo dejanje uboja.

V okviru kriminalistične preiskave je bilo še ugotovljeno, da je 22-letna osumljenka med 16. in 18. junijem 2015, v obdobju, ko sta s prejšnjim takrat 27-letnim partnerjem prebivala in bila zaposlena v Španiji, le-tega v sobi prav tako z nožem zabodla v predel vratu in mu tako hotela vzeti življenje. Oškodovanec se je uspel še pravočasno ubraniti napada, s čimer je zagotovo preprečil hujše posledice.

Osumljenka je bila po dejanju v začetku februarja, nastanjena v zdravstveno ustanovo. Zoper njo je bila na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podana kazenska ovadba zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja uboja po členu 115/I KZ- in poskusa uboja po členu 115/I KZ-1, v zvezi s 34. členom KZ-1.

22. februarja 2017 je bila osumljena odpuščena iz zdravstvene ustanove in je bila na podlagi odredbe za privedbo preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Ljubljani s strani policistov privedena na zaslišanje, sodnica pa je po zaslišanju za osumljenko odredila pripor.

Kazen, ki je s kazenskim zakonikom predpisana za kaznivo dejanje uboja, je kazen zapora od petih do petnajstih let.

V letu 2016 je bilo obravnavnih skupno 9 ubojev, od tega dva dokončana in sedem poskusov. V letu 2017 razen te predstavljene zadeve, nismo obravnavali tovrstnih kaznivih dejanj.