Sorodne objave

 

Madžarska policija je med 18. in 22. oktobrom 2017 organizirala mednarodno usposabljanje za predstavnike policijskih konjeniških enot.

Na povabilo madžarske policije sta se usposabljanja udeležila tudi Uroš Kocbek s Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor ter Rok Kolarič s Postaje konjeniške policije Ljubljana. S seboj sta pripeljala lipicanca Pluta Strano in Favoryja Turyso.

DSCN0625 zm

DSCN0620 zm

Usposabljanje je potekalo v mestu Mezohegyes, v državni kobilarni, kjer vzrejajo konje pasme nonius. Usposabljanja so se poleg domačinov udeležil predstavniki srbske, slovaške in češke policije, kot opazovalci pa so na usposabljanju sodelovali tudi predstavniki belgijske policije.

DSCN0591 zm

Cilj usposabljanja je bil predvsem urjenje policistov konjenikov za vzdrževanje javnega reda, ko je ta huje kršen, priprava konj za delo v pogojih, ki so za konje moteči, kot so hrup, dim, naravne in umetne ovire ter jezdenje v formacijah za protokolarne namene. Na usposabljanju smo izvedli skupno vajo policistov konjenikov s pripadniki madžarske posebne policijske enote, vodniki službenih psov in vodnim topom.

IMG 9684 zm

IMG 9700 zm

Dogodek je bil zelo dinamičen in dobro pripravljen. Izvrstni so bili tudi pogoji za usposabljanje, predvsem poligoni za jezdenje in poligon za urjenje postopkov policistov konjenikov, ko je huje kršen javni red.

Za vse gostujoče policiste konjenike je bila nova in predvsem zelo poučna izkušnja v jezdenju v formaciji 38 policistov konjenikov. Jezdenje v taki formaciji zahteva dosledno spremljanje poveljujočega, izvrševanja njegovih ukazov ter natančno jezdenje, če želimo, da je formacija pravilna in delovanje enote skladno. Formacija je namreč tako močna, kot je močen njen najšibkejši člen.

DSCN0555 zm

IMG 9268 zm

Na zaključni analizi usposabljanja je bilo ugotovljeno, da imajo sodelujoče enote policijske konjenice zelo podobne postopke in taktike delovanja. Delovanje vseh sodelujočih policistov konjenikov je bilo po mnenju vodstva madžarske policije in belgijskih opazovalcev  zelo skladno, enotno in profesionalno. Skupna enota različnih policij je delovala tako, kot da bi policisti medsebojno sodelovali že dlje časa in konjeniki ne bi prihajali iz štirih različnih držav, ki še nikoli prej niso delovali skupaj. Zelo dobra pripravljenost vseh sodelujočih in enotno delovanje je bilo na analizi usposabljanja večkrat poudarjeno, predvsem v smislu možnosti mednarodnega skupnega delovanja policistov konjenikov, kot npr. v primeru ne tako davnih migrantskih dogodkov.