Sorodne objave

 

Slovenski kriminalisti so v sredo, 7. marca 2018, na območju Ljubljane odvzeli prostost 47-letnemu državljanu Hrvaške, enemu glavnih akterjev mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z organizacijo transportov kokaina iz Paname v Evropo.

Njegovo prijetje je bilo del obsežne mednarodne kriminalistične preiskave, pri kateri je slovenska policija sodelovala skupaj s hrvaškimi, nizozemskimi, nemškimi, avstrijskimi, italijanskimi in španskimi varnostnimi organi, ameriško agencijo za boj proti drogam (DEA) ter Interpolom.

IMG 0871

 Podrobnosti o uspešno zaključeni akciji, poimenovani Nana, so sodelujoči predstavili 10. marca, na skupni novinarski konferenci v Zagrebu. V sodelovanju s še drugimi policijami je bilo v več državah prijetih skupaj 13 oseb, v reškem pristanišču pa zaseženih 100 kg kokaina.


Sodelovanje slovenske policije pri tej preiskavi se je začelo, ko smo prejeli zaprosilo Hrvaške za mednarodno pravno pomoč. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so tako skupaj z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi od novembra 2017 sodelovali s hrvaškimi (HVO) in drugimi tujimi varnostnimi organi pri preiskavi mednarodno organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z organizacijo transportov prepovedane droge kokain iz Paname v Evropo.

07032018 hrvaska policija slika1

HVO so nas obvestili, da se na območju mesta Ljubljana večkrat sestajajo 58-letni državljan Nizozemske ter državljana Hrvaške, stara 47 in 59 let, ki naj bi bili organizatorji transportov kokaina iz Južne Amerike. V organizirani kriminalni združbi naj bi sodelovali še z drugimi osumljenimi osebami z območja Hrvaške, Nizozemske, Italije in Kolumbije. Na območju Slovenije sta sodelovanje v mednarodni preiskavi koordinirala tožilka Specializiranega državnega tožilstva RS (SDT RS) in Uprava kriminalistične policije GPU.

V okviru preiskave na območju Ljubljane smo s prikritimi preiskovalnimi ukrepi, ki sta jih odredila Okrožno sodišše v Ljubljani in SDT RS, zaznali več kontaktov med navedenimi osumljenci, največkrat so se sestali prav 58-letni Nizozemec ter 47- in 59-letna Hrvata. 58-letnik z Nizozemske je imel v Ljubljani celo začasno bivališče, 47-letni Hrvat pa je prav tako velikokrat bival v Ljubljani v enem od hotelov.

Kriminalna združba se je obnašala zelo previdno, saj so se večinoma dogovarjali osebno in na javnih krajih ter uporabljali prirejene telefone, vse z namenom, da jih policija ne bi mogla odkriti oziroma zbrati dokazov. Kljub temu smo od novembra 2017 do zaključka v začetku marca 2018 uspeli zbrati pomembne dokaze o organizaciji in načinu prevoza, načinu skrivanja kokaina in varovanju transporta ter druge podrobnosti, ki so prispevale k uspešnemu zaključku akcije in prijetju osumljencev.

Ugotovili smo, da so osumljenci zaradi utrjevanja logistične poti predhodno že izvedli več ladijskih prevozov iz Južne Amerike v luke v Reki in Kopru, ko niso tihotapili prepovedane droge, s čimer so preverjali, ali bo takšno tihotapljenje droge - med odpadnim železom in drugimi artikli, kot so premog, banane, ananas - uspešno in ali jim bo drogo uspelo spraviti na območje Hrvaške mimo kontrole.

Prav tako nam je uspelo odkriti še nekaj drugih oseb, ki so z navedenimi sodelovale v različnih vlogah, vendar se niso zadrževale na območju Slovenije. 47-letni državljan Hrvaške, eden glavnih akterjev v kriminalni združbi, je imel v eni od bank v Ljubljani odprt tudi račun, na katerem je imel zelo veliko denarja (preko 4,5 milijona evrov), s katerim je sofinanciral različne aktivnosti organizirane kriminalne združbe.

07032018 reka

 Z izvajanjem ukrepov je bilo ugotovljeno tudi, kdaj je ladja, natovorjena s kontejnerjem z odpadnim železom, v katerem je bil skrit kokain, odplula iz Južne Amerike, tako da so jo tuji varnostni organi lahko ves čas spremljali in nato tudi počakali na predvideni končni destinaciji v reški luki na Hrvaškem. V vmesnem času se je ladja ustavila še v luki Koper v Sloveniji in v Benetkah v Italiji, kontejner pa je bil nato razložen z ladje v Reki, kjer so postopke izvajali hrvaški varnostni organi.

Slika1 tovor Slika2 tovor

 Hrvaška policija je objavila tudi posnetek zaključne akcije v reškem pristanišču. Hrvaški policisti so na podlagi sodnih odredb ugotovili, da je bilo v kontejnerju z 20 tonami odpadnega železa med železom zelo dobro skritih 100 paketov prepovedane droge kokain v bruto teži 118 kg, v paketih je bilo neto 100 kg kokaina.


Kriminalisti SKP PU Ljubljana smo nato v usklajeni akciji istega dne v hotelu v Ljubljani prijeli 47-letnega državljana Hrvaške, enega glavnih organizatorjev teh transportov, mu odvzeli prostost in opravili hišno preiskavo. Zasegli smo mu dva mobilna telefona, 27.410 evrov ter nekaj dokumentacije, povezane z velikimi bančnimi transakcijami. Zoper njega je bilo odrejeno 48-urno policijsko pridržanje.

58-letni državljan Nizozemske je medtem že odpotoval na Nizozemsko, tako da so ga nizozemski varnostni organi odkrili 8. marca 2018 in mu odvzeli prostost. Tako na Nizozemskem kot v njegovem stanovanju v Sloveniji sta bili opravljeni hišni preiskavi, v Ljubljani smo zasegli mobilni telefon in nekaj drugih stvari, ki bi jih lahko povezali s kaznivimi dejanji.

9. marca 2018 so na Okrožnem sodišču v Ljubljani prejeli tudi zahtevo Hrvaške oz. evropski nalog za prijetje in privedbo (ENPP) za 47-letnega hrvaškega državljana. Policijsko pridržanje zanj je bilo tako zaključeno. Na podlagi odredbe za privedbo, ki jo je izdalo Okrožno sodišče v Ljubljani, so ga kriminalisti SKP PU Ljubljana privedli na zaslišanje k preiskovalni sodnici. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju zoper 47-letnega hrvaškega državljana odredila pripor zaradi izvršitve ENPP.

Preberite tudi:

Foto: Hrvaška policija