Sorodne objave

 

Ljubljanski policisti smo konec septembra v bližini Litije odkrili enega največjih domačih laboratorijev za gojenje indijske konoplje na tem območju doslej. V podzemnem rastlinjaku so zasegli 608 sadik marihuane in prijeli dva osumljenca iz Ljubljane, stara 35 in 39 let. Izsledke kriminalistične preiskave s področja proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami smo podrobneje predstavili na včerajšnji novinarski konferenci.

Po besedah komandirja Policijske postaje Litija Marjana Turnška so policisti z zbiranjem obvestil prišli do podatka, da se na območju Litije nahaja laboratorij za vzgojo in predelavo konoplje. Ko so zbrali dovolj informacij za potrditev suma, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so na podlagi sodne odredbe opravili hišno preiskavo.

FOT 0465 10 068

V podzemnem delu objekta so našli ilegalni laboratorij, prirejen za gojenje prepovedane droge - indijske konoplje, v katerem so osumljenci z umetno svetlobo, vzdrževanjem ustrezne temperature ter vlažnosti prostora in zemlje zagotavljali idealne pogoje za gojenje rastlin. V laboratoriju sta bila tudi namakalni in prezračevalni sistem za dovajanje svežega zraka kot tudi za odvajanje zraka in vonja. Vse je potekalo skozi filtre s pomočjo ventilatorjev.

FOT 0465 10 071

Uporabljali so tudi umetna gnojila za izboljšanje PH in RH zemlje in za pospeševanje rasti sadik. Za zagotavljanje zadostne količine električne energije za obratovanje laboratorija so uporabljali dizelski agregat.

FOT 0465 10 065

Okoliščine s kraja kažejo na to, da je bil objekt zgrajen namensko, prav za gojenje in predelavo prepovedane droge, saj je eden od osumljencev še pred začetkom gradnje vanj namestil dizelski agregat za proizvajanje električne energije takšne moči in dimenzij, da ga je sedaj, ko je okrog njega pozidal objekt, nemogoče odstraniti. Del stavbe je pod zemljo (objekt je grajen v hrib) in tako iz okolice neviden, vanj pa je po ceveh napeljana meteorna voda iz bližnjega vodnega zbiralnika.

FOT 0465 10 042

Med preiskavo so policisti zasegli več kot 600 rastlin, iz katerih bi bilo mogoče pridobiti okoli 24 kg konoplje, primerne za nadaljno prodajo.

Dve osebi so policisti ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami (186. člen Kazenskega zakonika RS). Predvidena kazen za tovrstno kaznivo dejanje je zapor od enega do deset let.