Sorodne objave

 

Fizično usmerjanje prometa v križišču (ali v policijskem žargonu "mahanje") je specifična "veščina", ki v zadnjih letih izginja iz policijskega vsakdana. A čeprav tehnika in vse naprednejša tehnologija počasi izpodrivata človeka, pa je dejstvo, da red na križišču še vedno vzpostavi šele policist, začenši z glasnim žvižgom piščalke ...

Prav zato smo konec junija na Policijski upravi Ljubljana izvedli usposabljanje študentov 2. letnika Višje policijske šole, ki se izobražujejo po programu Policist.

promet2 izrez

Teoretičnega in praktičnega usposabljanja za fizično urejanje prometa v križiščih se je udeležilo vseh 54 kandidatov za policiste, ki so vpisani na redni višješolski študijski program za pridobitev poklica policist in ki bodo po uspešno opravljenih študijskih obveznostih z delom predvidoma nadaljevali na policijskih postajah na območju PU Ljubljana. 

pulj promet5

Vsak kandidat je pred vstopom v križišče prejel teoretično znanje in nato v križišču nekaj časa delal pod vodstvom oziroma v tandemu z inštruktorjem. V zadnji fazi pa so inštruktorji "delovno mesto" v celoti prepustili bodočim policistkam in policistom. Usposabljanje je potekalo na največjih ljubljanskih semaforiziranih križiščih, ki so bili v tem času preklopljeni na utrip rumenih luči.

Kandidati za policiste so pokazali veliko zanimanja, neprecenljiv pa je tudi prispevek policistov - inštruktorjev, ki izvajajo tovrstna usposabljanja ter svojo strokovnost in izkušnje prenašajo na mlajše generacije policistov. Usposabljanje za delo v križiščih sicer spada v širši sklop 320-urnega praktičnega izobraževanja študentov 2. letnika.