Sorodne objave

 

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana so uspešno preiskali vlom v bančni avtomat, ki se je zgodil v začetku oktobra na Cesti 24. junija v Ljubljani.

Storilec je v bankomat vlomil s t. i. plinsko eksplozijo. Dejanja je utemeljeno osumljen 40-letni moški, državljan Srbije.

S kriminalistično preiskavo in preiskovalnimi dejanji je bilo ugotovljeno, da se je osumljenec 4. oktobra 2018 z ukradenim osebnim avtomobilom, na katerem so bile nameščene ukradene registrske tablice, okoli 3. ure zjutraj pripeljal do bančnega avtomata na omenjeni lokaciji. S pomočjo t. i. plinske eksplozije ga je razstrelil in tako prišel v notranjost trezorskega dela bankomata. Iz njega je odtujil nekaj kaset z manjšo količino denarja, hkrati pa je z eksplozijo povzročil večjo materialno škodo tudi na objektu trgovine v neposredni bližini. 

bankomat1

Takoj po dejanju je 40-letni osumljenec z ukradenim vozilom pobegnil s kraja dejanja. O eksploziji je bila takoj obveščen Operativno-komunikacijski center Policijske uprave Ljubljana, ki je začel izvajati prve nujne ukrepe za izsleditev in prijetje osumljenca. Policisti so osumljenca z ukradenim vozilom kmalu izsledili na enem izmed parkirišč na območju Bežigrada, in sicer v trenutku, ko se je pripeljal do drugega ukradenega avtomobila, ki ga je imel pripravljenega za nadaljnji beg. Policisti so mu odvzeli prostost.

Na podlagi odredbe sodišča so kriminalisti opravili preiskavi obeh ukradenih avtomobilov; v vozilu, v katerem je bil prijet, so bili med drugim najdeni in zaseženi predmeti (pripomočki), s katerimi je povzročil plinsko eksplozijo bankomata (plinska jeklenka z nameščeno plastično cevjo, daljši električni kabel in manjši akumulator kot vir električne energije ter nekaj ročnega orodja).

bankomat2

Za osebna avtomobila je bilo ugotovljeno, da sta bila ukradena na območju Ljubljane, in sicer 14 dni pred izvršitvijo opisanega kaznivega dejanja.

Po zbranih obvestilih je bil 40-letni osumljenec s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper njega odredil pripor.

Kriminalistična preiskava še ni zaključena; v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi se zbirajo obvestila glede morebitnih sostorilcev in povezanosti dejanja z identičnim vlomom v bančni avtomat, ki je bil izvršen 2. oktobra 2018 na Zaloški cesti v Ljubljani.

Zagrožena kazen za kaznivo dejanje velike tatvine je kazen zapora do pet let.