Sorodne objave

 

Da so v Sloveniji uspešno preiskani skoraj vsi umori, dokazuje tudi nedavni primer z območja Policijske uprave Maribor. Namreč, potem ko je bil 8. septembra 2023 na območju Zgornjega Dupleka umorjen 64-letni moški, so nemudoma stekle aktivnosti za izsleditev storilca, ki so ga nato policisti v petek, 15. septembra, že tudi prijeli. Umora je utemeljeno osumljen 33-letni državljan Bosne in Hercegovine. Na današnji novinarski konferenci smo kriminalistično preiskavo podrobneje predstavili.

nk19092023 zg duplek umor

Ugotovitve preiskave kaznivega dejanja umora, o katerem je bila javnost obveščena 8. septembra, je predstavil Stanko Vidovič, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor.

Zvočni posnetek izjave Stanka Vidoviča

Vidovič je pojasnil, da so mariborski kriminalisti v soboto, 16. septembra, s kazensko ovadbo k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli 33-letnega moškega, za katerega je bil podan utemeljen sum, da je 8. septembra zjutraj umoril 64-letnega moškega iz Zgornjega Dupleka.

Po zaslišanju je preiskovalni sodnik zoper osumljenca odredil pripor. Osumljeni je bosanski državljan z začasnim prebivališčem na Hrvaškem, ki je zadnjih nekaj mesecev, zaradi zaposlitve v Sloveniji, neprijavljen prebival v bližini naslova žrtve.

Umorjenega sta 8. septembra popoldne našla njegova znanca, ki sta se z njim predhodno dogovorila za izvedbo del v njegovi delavnici. Ob vstopu v delavnico sta na tleh opazila mrtvega oškodovanca in o tem takoj obvestila mariborski operativno-komunikacijski center in regijski center za obveščanje. Policisti, napoteni na kraj, so nemudoma izvedli prve nujne ukrepe.

Na podlagi pregleda trupla, ki ga je opravila dežurna zdravnica Zdravstvenega doma Maribor, je obstajal sum, da je moški umrl nasilne smrti. O opisanih okoliščinah sta bila istega dne obveščena dežurna okrožna državna tožilka ODT v Mariboru in dežurni preiskovalni sodnik iz Okrožnega sodišča v Mariboru, ki sta prišla na kraj.

Pri kasnejšem ogledu kraja kaznivega dejanja so policisti zavarovali različne sledi in predmete, ki so potrjevali sume glede nasilne smrti, med drugim tudi topi predmet, ki ga je osumljenec uporabil pri kaznivem dejanju. Pri ogledu je sodeloval tudi policist vodnik službenega psa za detekcijo bioloških sledi.

Kot je še dejal vodja SKP, je motiv za umor, ki ga je storil 33-letni osumljenec iz brezobzirnega maščevanja, povezan s koristoljubjem. "Na podlagi sodelovanja s tujimi varnostnimi organi smo ugotovili, da je osumljeni povratnik kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete in da je že bil obravnavan za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe. 33-letnega osumljenca smo policisti v petek zjutraj prijeli na območju naše policijske uprave."

Za kaznivo dejanje umora iz brezobzirnega maščevanja je po 116. čl. Kazenskega zakonika RS (KZ-1) predpisana najmanj 15-letna zaporna kazen.

Letos so na območju PU Maribor obravnavali dve tovrstni kaznivi dejanji, in sicer poleg navedenega umora na območju Zgornjega Dupleka še uboj po 115. čl. KZ-1. Leta 2022 so na tem območju obravnavali en dokončan umor, tri poskuse in eno napeljevanje k umoru ter dva uboja.