Sorodne objave

 

Policijska uprava Maribor je do konca nadvse uspešno pripeljala že četrto Otroško varnostno olimpijado. Na zaključni prireditvi 3. junija pred Osnovno šolo Sladki Vrh so prizadevni policisti, gasilci, vojaki, reševalci, motoristi, športniki, učitelji, člani svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Avto-moto zveze Slovenija, glasbeniki in domačini storili vse, da je prireditev uspela.

IMG 9626

"Prav je, da v ospredju ni tekmovalnost, ampak igra in zabava," je tekmovalce, spremljevalce in gledalce nagovorila Andreja Košti, ravnateljica OŠ Sladki Vrh, ki je gostila finale. Tekmovalcem je srečo zaželel tudi Edvard Čagran, župan občine Šentilj, na območju katere je Sladki Vrh.

"V veliko čast mi je, da lahko pokažemo, da se policija ne ukvarja zgolj z represijo," je dejal Janko Goršek, v. d. generalnega direktorja policije, in dodal, da se bo policija poskušala v prihodnje čimbolj odpirati lokalnim skupnostim.

 MG 9470

V finale 3. junija na igrišču pred OŠ Sladki Vrh so se uvrstile ekipe osnovnih šol, ki so bile najboljše v predtekmovanjih: OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Selnica ob Dravi, OŠ Sladki Vrh, podružnica Zg. Velka, Volkschüle Brunsee iz Avstrije, OŠ Dušana Flisa Hoče, OŠ Franca Lešnika Vuka Slivnica pri Mariboru, 2. OŠ Slovenska Bistrica, OŠ Benedikt, OŠ Franca Rozmana Staneta, OŠ Malečnik, OŠ Kamnica, OŠ Lenart, OŠ Draga Kobala, OŠ Ludvika Pliberška, OŠ Ormož, 4.c OŠ Ljudski vrt Ptuj, 4. b OŠ Olge Meglič, OŠ Destrnik in podružnica Trnovska vas. Skozi pet iger se je tako zvrstilo kar 200 otrok, saj je vsako ekipo sestavljalo deset četrtošolcev in njihova učiteljica.

Zmagala je ekipa OŠ Draga Kobala iz Maribora, Druga je bila ekipa 4. b OŠ Olge Meglič iz Ptuja, tretje mesto pa je osvojila ekipa 4. c OŠ Ljudski vrt iz Ptuja. Vsak udeleženec je prejel darilo, vsaka ekipa pokal, prve tri ekipe pa večje pokale. Tekmovalcem so čestitali Andreja Košti, Edvard Čagran in direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek

IMG 9642

Ob 8. uri so na prizorišču z zastavo olimpijade pristali padalci Športnega centra Maribor. V odmoru je na prizorišču pristal tudi helikopter Letalske enote policije, policisti konjeniki in policisti vodniki službenih psov pa so s svojimi štirinožnimi sodelavci izvedli nekaj vaj. Ves čas pa so svoje delo predstavljali tudi gasilci, reševalci, vojaki, člani svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in seveda policisti.

 MG 9473

Prireditev so obiskali člani motorističnega kluba Blue Nigts Slovenia I, katerega člani so policisti. Poleg njih so se dogodka udeležili še znani slovenski športniki, zaposleni v policiji: Tina Maze, Matic Osovnikar in Rok Kolander, ki se jim je pridružil vrhunski športnik Sašo Kragelj, zaposlen v Slovenski vojski.

 MG 9506

Pri organizaciji olimpijade so sodelovala prostovoljna gasilska društva, ptujska in mariborska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje, 72. brigada Slovenske vojske in komisije oz. sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Podravja.

Prva olimpijado so leta 2006 organizirali policisti Policijske postaje Maribor I in PP Maribor II, sodelovalo je šest osnovnih šol. V letošnji, četrti po vrsti, je v petih predtekmovanjih, ki so potekala aprila in maja, sodelovalo 880 otrok iz 88 ekip iz šestih osnovnih šol iz Podravja in osnovne šole iz Avstrije.

Otroška varnostna olimpijada je projekt, pri katerem se otroci 4. razredov osnovnih šol skozi igro in delom v skupini seznanijo z nekaterimi najpogostejšimi elementi nevarnosti ter se naučijo ravnati samozaščitno. Spoznajo, kako je treba ukrepati v različnih nevarnih situacijah ali nesrečah. Četrtošolci ne pokažejo samo svojega znanja o varnosti in zaščiti, ampak tudi spretnost in sposobnost timskega dela. Olimpijada je sestavljena iz uporabnih nalog, pri katerih učenci odgovarjajo na vprašanja, prirejena njihovi starosti.

 MG 9567