Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor so danes, 28. aprila 2011, podrobneje predstavili preiskavo suma storitve kaznivih dejanj nedovoljenih iger na srečo. Podrobnosti preiskave sta predstavila vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Janez Lovrec in vodja Oddelka za finančno kriminaliteto in pranje denarja v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Simon Golub.

IMG 3112

Z leve: Simon Golub, Janez Lovrec in tiskovni predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret


Kot je dejal Janez Lovrec, so mariborski kriminalisti v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije v Generalni policijski upravi in ob usmeritvah skupine za pregon organiziranega kriminala na vrhovnem državnem tožilstvu zaključili dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo suma storitve kaznivih dejanj nedovoljenih iger na srečo in hudodelskega združevanja. Preiskavo so opravljali v Sloveniji in ob pomoči nemških varnostnih organov tudi v Nemčiji, in sicer z izmenjavo informacij. Na podlagi zaprosil slovenskih organov pa so se posamezna preiskovalna dejanja izvedla tudi  v tujini.


Zvočni posnetek izjave Janeza Lovreca (mp3)  

Zvočni posnetek izjave Simona GolubaZvočni posnetek izjave Simona Goluba (mp3)  


Kriminalisti so 20. aprila 2011 opravili šest hišnih preiskav na območju Maribora in okolice, ter dve hišni preiskavi v Nemčiji. V Sloveniji so pridržali pet slovenskih državljanov. Z zbiranjem obvestil in z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov so ugotovili, da so osumljeni že dalj časa v nasprotju z veljavno zakonodajo organizirali nezakonite stavnice, za katere ni bila izdana koncesija pristojnega organa, in si na tak način dalj časa pridobivali veliko protipravno premoženjsko korist. Tako je bilo ugotovljeno, da so osumljenci samo v zadnjih šestih mesecih pridobili protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 250.000 evrov. Vodja združbe je od več oseb sprejemal stave za posamezne nogometne tekme, prejemal gotovinska denarna sredstva, izplačeval dobičke in obračunaval obveznosti, ostali sostorilci pa so mu pri tem na različne načine pomagali.

Storilci so kazniva dejanja izvrševali v hudodelski združbi na območju Slovenije in tudi drugih držav, združbo pa je vodil 47-letni Mariborčan. V združbi so sodelovali še 27-, 40- in 43-letni moški iz Maribora in okolice, 29-letni državljan Slovenije, začasno prebivajoč v Nemčiji, 41-letni državljan Srbije in več do sedaj neznanih oseb iz več držav.

Štiri pridržane osebe so bile 21. aprila s kazensko ovadbo privedene k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper vse privedene odredil pripor.

Kot je dejal vodja Oddelka za finančno kriminaliteto in pranje denarja Simon Golub, je ta preiskava tudi dober primer mednarodnega sodelovanja slovenske policije s tujimi varnostnimi organi, saj so sodelovali preko Interpola, Europola in mednarodne pravne pomoči. Zaradi vse pogostejšega preiskovanja gospodarske kriminalitete z mednarodnimi razsežnostmi sta slovenska policija in vrhovno državno tožilstvo v predkazenskem postopku že v preteklem letu večkrat sodelovala pri preiskovanju sumljivih stav na športne rezultate. Takšno sodelovanje poteka oz. je potekalo z varnostnimi organi Nemčije, Hrvaške, Avstrije in Madžarske, predvsem zaradi suma storitve kaznivih dejanj, s katerimi so storilci vplivali na športne rezultate v tujini, v takšne aktivnosti pa so bili udeleženi tudi slovenski državljani.

Za kvalificirano obliko kaznivega dejanja nedovoljenih iger na srečo po členu 212 KZ-1 je predpisana kazen zapora od 1 do 8 let, za kaznivo dejanje hudodelskega združevanja po členu 294 KZ-1 pa je za člane združbe predpisana kazen zapora od 3 mesecev do 5 let zapora, za ustanovitelja oziroma vodjo pa kazen zapora od 6 mesecev do 8 let zapora.

Kriminalisti z zbiranjem obvestil nadaljujejo tudi v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja pranja denarja po členu 245 KZ-1.