Sorodne objave

 

V spomin na dogodek leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec, si je slovenska policija za svoj praznik izbrala 27. junij. V torek, 30. junija 2009, smo letošnji dan policije praznovali tudi na Policijski upravi Maribor.

Osnovna šola Martin Kores Podlehnik je nudila gostoljubje delavcem in delavkam PU Maribor. Svečanosti so se udeležili tudi naši upokojenci in kolegi iz Avstrije in Hrvaške, nekateri župani občin in predstavniki upravnih enot z območja PU Maribor, državnega tožilstva, Carinske uprave, varnostnih služb, območnih policijskih sindikatov Podravje, regijskega kluba IPA Štajerska, policijskega veteranskega društva Sever Maribor ter drugi gostje. 

IMG 2136

Zbrane je najprej pozdravil Marko Maučec, župan občine Podlehnik. "Dan slovenske policije je spomin na dan, ki simbolizira našo aktivno in zelo pomembno vlogo v osamosvojitvenem procesu," je poudaril direktor PU Maribor Danijel Lorbek in se spomnil tistih, ki so umrli v spopadih ali so bili poškodovani. "Ljubezni do domovine in lastnega naroda se ne da premagati," je dodal osrednji govornik mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in poudaril: "Zakonitost, strokovnost in spoštovanje človekovih pravic in svoboščin morajo ostati temeljni standardi našega dela."

IMG 2146

Na proslavi smo zaslužne delavce nagradili s priznanji policije. Priznanja sta prejemnikom predala direktor PU Maribor in direktor UKP GPU.

Zlati ščit policije so prejeli Branko Burjan, Jožef Časar in Daniel Majcen.

Srebrni ščit policije so prejeli Slavica Bauman, Anton Brence, Martina Gregorič, Daniel Hojnik, Stanislav Ciglarič, Ivan Drevenšek, Dušan Lipošek, Jožef Magdič, Dušan Majcen, Peter Majcenovič, Janko Marčec, Danilo Pleteršek, Ludvik Repolusk, Borut Štok, Danijel Šunko, Beno Topolnik, Zdravko Vaukner, Tomaž Veler, Samo Vrtin, Zvonko Zajc, Branko Zupanič in Tanja Žiberna Flakus.

Bronasti ščit policije so prejeli Maksimilijan Brbre, Branko Černejšek, Silvo German, Aleksander Geršovnik, Slavko Gonza, Albin Gradišnik, Dominik Horvat, Ivan Jurgec, Boštjan Kaloh, Mira Kočič, Marjan Kolmanič, Renata Korošec, Franc Lesjak, Bojan Lovrenčič, Peter Lunežnik, Miran Maltarič, Milan Matjašič, Sonja Marendič, Aleš Paradiž, Boštjan Petek, Aleš Pozeb, Tomaž Robič, Edvard Rozman, Jože Šprah, Silvo Šterbal, Bojan Vidovič in Nikolaj Zrim.

IMG 2151

Za požrtvovalnost pri reševanju ljudi ali premoženja ali pri opravljanju varnostnih nalog so Beno Drobnič, Mitja Gamser in Simon Tovornik prejeli medaljo za požrtvovalnost.

Drugim fizičnim in pravnim osebam civilnega in javnega prava policija podeljuje znak policije za sodelovanje. Zlati znak policije za sodelovanje je prejela Elizabeta Gyorkos, vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru. Priznanje ji je bilo izročeno na osrednji svečanosti ob dnevu policije v Tacnu. Srebrni znak policije za sodelovanje je prejela Jožica Trlep iz Sveta za varnost, preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor, bronastega pa Jože Kalšek iz Zveze mariborskih športnih društev Branik in Lovska družina Središče ob Dravi.

Spominski znak policije Slovenija v Shengnu so prejeli mag. Srečko Kokalj (Aerodrom Maribor), Anton Polutnik (Aerodrom Maribor), Matjaž Sonc (Aerodrom Maribor) in Edvard Čagran, župan občine Šentilj.

IMG 2139

V kulturnem programu so nastopili kvintet Policijskega orkestra, šolska glasbena skupina OŠ Martin Kores Podlehnik pod vodstvom Jakoba Feguša, dekliška vokalna skupina Cantilena in Show Band Klobuk.

Po proslavi se je v organizaciji PU Maribor, OPS Podravja, Policijskega veteranskega društva Sever Maribor in IPA RK Štajerska ter ob pomoči viž, ki jih je izvabljal Show band Klobuk, odvijalo tradicionalno srečanje aktivnih in upokojenih delavcev PU Maribor ter gostov. Dan policije je namreč praznik tako aktivnih policistk in policistov kot tudi upokojenih. Je tudi praznik vseh, ki so nekoč nosili to uniformo, pa so jo v iskanju novih priložnosti kasneje zapustili. Nenazadnje je to tudi praznik vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, saj se ta dan spominjamo dogodkov, ko je policija opravljala najpomembnejši del svojega poslanstva - varovati.