Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor so danes, 14. septembra, podrobneje predstavili uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo hudodelske združbe, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj ponarejanja denarja in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog.

IMG 5671

 Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor (na fotografiji levo), je povedal, da so mariborski kriminalisti včeraj, 13.  septembra 2012, zaključili večmesečno zbiranje obvestil in odvzeli prostost članom hudodelske združbe.

 

V hudodelski združbi je delovalo trinajst oseb, starih od 18 do 53 let. Hudodelsko združbo, ki je kazniva dejanja izvrševala na območju Maribora, je organiziral 22-letni moški iz Celja. Združba je od novembra 2011 izvršila štiri kazniva dejanja ponarejanja denarja, tako da je v mariborskih gostinskih lokalih v obtok spravljala ponarejene bankovce za 100 evrov.

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti ugotovili, da se je 11 osumljencev ukvarjalo tudi s kaznivimi dejanji neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Združba je med marcem in avgustom nenehno na drobno s konopljo zalagala več kot 150 odjemalcev. V času izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti zasegli več kot kilogram te prepovedane droge.

V 14 hišnih preiskavah, ki so jih kriminalisti in policisti 12. in 13. septembra izvedli na območju policijskih uprav Celje, Ljubljana in Nova Gorica, so zasegli manjše količine kokaina in konoplje. Zasegli so tudi dve vozili, ki so jih osumljenci uporabljali za prevoz prepovedane droge, več predmetov, povezanih s kaznivimi dejanji s področja prepovedanih drog, in puško s strelivom.

Kriminalisti so pridržali 13 oseb, zoper osumljence bodo zaradi utemeljenega suma storitve štirih kaznivih dejanj ponarejanja denarja in 38 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog podali kazenske ovadbe pristojnemu državnemu tožilstvu. Dva osumljenca so včeraj privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Za kaznivo dejanje ponarejanja denarja po 243. členu Kazenskega zakonika RS je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do osmih let. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog po 186. členu Kazenskega zakonika je zagrožena kazen zapora od enega do deset let, za kvalificirani obliki pa kazen zapora od treh oz. od pet do petnajst let.