Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor smo 26. marca 2013 za učence OŠ Franceta Prešerna Maribor pripravili delavnico Kriminalist za en dan. Delavnico smo izvedli v okviru projekta Sobotna šola, ki ga osnovna šola namenja učencem, ki si želijo več dodatnega znanja.

127

Učencem smo najprej predstavili temeljne naloge policije in delo kriminalistov. Svojo radovednost so lahko potešili s postavljanjem vprašanj po učni strategiji petih zakajev, na katera se je kriminalist z veseljem odzval. Da pa ne bi ostalo samo pri besedah, so se učenci, ob sodelovanju kriminalistov seveda, tudi sami preizkusili v izvedbi prave kriminalistične akcije.

089

V različnih vlogah so izvedli vstop v prostore, kjer so bili skriti "kriminalci". Osumljence so tudi aretirali in jim nataknili lisice. Nato so preiskali prostore, da bi našli skrito prepovedano drogo. Pri tem jim je na pomoč priskočila službena psička Mary, ki je posebej izurjena prav za iskanje prepovedanih drog. S skupnimi močmi so prepovedano snov nazadnje tudi našli.

186

S pomočjo kriminalističnega tehnika so poiskali še sledove obuval in prstne sledi, ki so jih "kriminalci" pustili na tleh in drugih površinah. Sledi so zavarovali na posebne folije, ki jih pri svojem delu uporabljajo kriminalisti. Na koncu so se učenci preizkusili še v jemanju prstnih odtisov, za katere so izvedeli, da se razlikujejo pri vsakem človeku.

V informativno-preventivni sobi so spoznali različne nevarne predmete in si ogledali fotografije dogodkov, s katerimi se pri svojem delu srečujejo policisti. Dan na PU Maribor so učenci zaključili z ogledom operativno-komunikacijskega centra, kjer jih je vodja izmene seznanil z delom in nalogami operaterjev. Polni novega znanja in lepih vtisov so se vrnili v šolo.

Delavnico je pripravil in izvedel kriminalistični inšpektor specialist Gregor Simerl iz Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor, v sodelovanju s policistom vodnikom službenega psa za iskanje prepovedanih drog Tugomirjem Mikecom iz Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov ter kriminalističnim tehnikom Samom Kanižarjem iz Oddelka za kriminalistično tehniko v SKP PU Maribor.