Sorodne objave

 

Policist iz Lenarta je v torek, 16. julija, s hitrim ukrepanjem in požrtvovalnostjo rešil življenje starejši gospe, ki je bila ujeta v gorečem stanovanju.

Policist Robert Žmavc iz Policijske postaje Lenart je bil okoli 14.20, v svojem prostem času, na obisku pri svaku. Skupaj sta opazila, da se iz stanovanja v prvem nadstropju stanovanjskega objekta močno kadi. Takoj sta splezala na ograjo kolesarnice in pogledala v stanovanje, v katerem sta opazila dim in ogenj. Pri tem je policistov svak, Blaž Rikić, stekel v blok in poskušal odpreti vhodna vrata stanovanja, ki pa so bila zaklenjena. Policist Žmavc je vedel, da v tem stanovanju živi starejša ženska. Začel jo je klicati, vendar se mu nihče ni oglasil. Z okna je strgal komarnik in pogledal v notranjost, kjer je opazil žensko, ki je bila zmedena in je klicala na pomoč. V tem času so sosedje prinesli lestev, na katero se je policist povzpel in stopil na okensko polico. Pri tem je žensko prijel za roko in jo potegnil k sebi ter jo izvlekel skozi okno na lestev, po kateri sta jo skupaj s svakom spustila na trdna tla. Gasilci so na kraj prišli nekaj minut zatem in požar pogasili. Požrtvovalnost policista je prispevala k temu, da ni bil nihče telesno poškodovan.

Policist Robert Žmavc je v policiji zaposlen od leta 2001, ko se je kot policist pripravnik zaposlil na Policijski postaji Ptuj. Po pripravništvu je bil premeščen na Postajo mejne policije Središče ob Dravi, v letu 2004 pa je bil premeščen na Policijski postajo Gorišnica v skupino za varovanje državne meje. Leta 2005 je bil premeščen na Policijsko postajo Lenart, kjer je najprej opravljal naloge policista, od leta 2009 pa opravlja naloge starejšega policista. Odlično pa tudi povezuje znanja z vseh področij policijskega dela. Tako pri svojem delu vlaga veliko truda v ugotavljanje kršitev orožne zakonodaje in kaznivih dejanj s tega področja. Odlične rezultate dosega na področju cestnega prometa, kjer ugotavlja in izvaja kvalitetne ukrepe, predvsem na področju prepovedi vožnje pod vplivom alkohola in umirjanja hitrosti. Pri svojem delu veliko truda posveča tudi preiskovanju prometnih nesreč s pobegom v dinamičnem prometu, kjer je še posebej uspešen. V zadnjem obdobju širi svoje znanje in aktivnosti tudi na področju kriminalitete. Uspehe žanje tudi pri odkrivanju prekrškov in kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Ob delu je zaključil višjo lesarsko šolo, leta 2013 pa je uspešno zaključil še študij ekonomije. Pri svojem delu je vzor drugim policistom, s svojo strokovnostjo in vljudnostjo pri postopkih pa med prebivalci uživa veliko spoštovanje.