Sorodne objave

 

Varnostni sosvet Mestne občine Maribor je na novinarski konferenci 9. decembra 2009 predstavil akcijo Prazniki brez petard!, s katero želi ljudi pozvati, naj božične in novoletne praznike obeležijo brez pokanja. Predstavniki policije, ki so sodelovali na konferenci, so opozorili, da je uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja.

IMG 2407 1zm

Darko Lamot, vodja oddelka za splošne policijske naloge na Policijski upravi Maribor, je predstavil statistične podatke o izvedenih nalogah in aktivnostih za preprečevanje negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov v enakem obdobju lani.

V lanski zimski sezoni so policisti PU Maribor obravnavali 33 prekrškov, povezanih z zakonom o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Pri tem je bila ena oseba lažje telesno poškodovana, zabeležili pa so tudi pet primerov premoženjske škode zaradi uporabe pirotehnike. Na ugodno stanje glede poškodovanih oseb je v določeni meri zagotovo vplivala tudi spremenjena zakonodaja in aktivno delo policijskih enot, saj so policisti skupaj zasegli ali našli kar 56.085 različnih pirotehničnih izdelkov.

"Varnostni sosvet MO Maribor želi, da se letos ne bi ponovile žalostne zgodbe zaradi uporabe petard, kot smo jim bili priča v preteklosti," je povedal podžupan MO Maribor in predsednik varnostnega sosveta MO Maribor Rok Peče ter dodal: "Medtem, ko je takšno početje za marsikoga zabavno, je za večino državljanov neprijetno in pomeni svojevrstno nasilje nad ljudmi."

Na hude posledice nepravilnega ravnanja z eksplozivnimi sredstvi, ki so v tem času največkrat povezane s hkratnim uživanjem alkohola, je opozoril tudi predstojnik oddelka za plastično kirurgijo v UKC Maribor Erik Vrabič.