Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor smo danes, 2. aprila 2010, podrobneje predstavili 30. marca 2010 uspešno zaključeno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog na našem območju. Mariborski kriminalisti so namreč razkrili kriminalno združbo, ki je preprodajala kokain, heroin, marihuano, ekstazi, hašiš, ter jim zasegli večje količine te droge.

JanezLovrec

Vodja mariborskega sektorja kriminalistične policije Janez Lovrec je povedal, da so kriminalisti od maja 2009 preiskovali kriminalno združbo, ki se je na območju PU Maribor ukvarjala s prodajo različnih prepovedanih drog. Kriminalna združba je prodajala kokain, heroin, konopljo, bolj znano pod imenom marihuana, amfetamin, tablete amfetamina, bolj znane pod imenom ekstazi, in hašiš.

Združba je organizirala mrežo prekupčevalcev in posrednikov prepovedanih drog ter različnim kupcem kontinuirano prodajala prepovedane droge. V hierarhično urejeni hudodelski združbi je imel vsak član svojo vlogo in nalogo. Vodja hudodelske združbe je skrbel za nabavo in financiranje prepovedanih drog.

30. marca 2010 so kriminalisti in policisti PU Maribor izvedli zaključno akcijo, v kateri so opravili 14 hišnih preiskav in 6 preiskav motornih vozil. Pri tem so zasegli 2 kg konoplje, približno 400 kom tablet amfetamina, 15 g amfetamina v prahu, približno 15 g heroina, približno 34 g hašiša in 100 ml metadona. Zasegli so tudi 1 kg paracetamola. To je snov, ki jo preprodajalci dodajajo prepovedanim drogam za povečevanje količine in s tem za večji zaslužek kriminalne združbe.

Prav tako so zasegli veliko količino prepovedanih snovi v športu, in sicer 18.106  kapsul oz. tablet in 912 ampul (testosteron, metandienon, oksimetolon, boldenon, trenbolon, kofein, efedrin, formebolon, klenbuterol, tamoksifen, nandrolon, gonadrotopin, stanozolol, klomifen, drostanolon, mesterolon, oksandrolon, anastrozol, klenbuterol).

Kriminalisti so zasegli še 2.329 tablet, 409 kapsul, 32 ampul in 35 vrečk s praškasto snovjo različnih snovi (zdravil), ki niso na seznamu prepovedanih snovi, vendar niso registrirana v Evropski uniji in se v Sloveniji ne smejo prodajati.

Kriminalisti so pridržali 10 oseb, starih od 18 do 44 let. Pet oseb so 31. marca 2010 privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je za vse odredil pripor. Zaradi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 186. členu KZ-1) so kriminalisti zoper deseterico podali kazenske ovadbe. Za obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora od 5 do 15 let.

***

V Sloveniji se je število kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog v letu 2009 povečalo s 1.681 na 2.330 ali za 38,6 % v primerjavi z letom prej. Tolikšen porast kaznivih dejanj je rezultat večjega števila izvedenih ukrepov s t. i. klasičnimi policijskimi metodami in uspešno opravljenih preiskav zoper kriminalne združbe, ne pa posledica naraščanja zlorabe prepovedanih drog, saj se število umrlih zaradi njihovega uživanja v primerjavi s prejšnjim letom ni spremenilo, pa tudi količina zaseženih drog ne kaže na večjo ponudbo na črnem trgu. V primerjavi s prejšnjim letom je bilo več prepovedanih drog zaseženih v notranjosti države. Zaradi domnevne zastrupitve s prepovedanimi drogami je umrlo 24 (24) ljudi.

 

Tabela: Prepovedane droge - statistični podatki za RS