Sorodne objave

 

Mariborski kriminalisti in policisti so ta teden, 12. oktobra 2016, uspešno zaključili večmesečno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Med preiskavo so odkrili laboratorij za izdelavo sintetičnih drog, zasegli več prepovedane sintetične droge in odvzeli prostost štirim osumljencem: trem osumljencem in eni osumljenki, starim od 22 do 27 let, doma iz Maribora in okolice.

Osumljenci naj bi v sostorilstvu izvrševali kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog po 186. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z 20. členom istega zakonika in druga kazniva dejanja, o katerih pa policisti še vedno zbirajo obvestila in dokaze.

RobertMunda

Rezultate kriminalistične preiskave je na današnji novinarski konferenci povzel Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor.


Zvočni posnetek izjave Roberta Munde (mp3) 


V obdobju od 25. septembra do 12. oktobra 2016 so kriminalisti in policisti v Mariboru in okolici opravili štiri sklope hišnih preiskav, osebne preiskave in preiskave osebnih vozil. Ob tem so zasegli približno 0,8 kg prepovedane droge GHB, približno 60 ml prepovedane droge GBL, nekaj tablet amfetamina, okoli 0,4 kg amfetamina, nekaj manj kot 2 litra tekočine amfetamina, nekaj tablet lorazepama, dva prostora, posebej prirejena za gojenje konoplje, v enem je bilo 12 takih sadik, nekaj več kot 0,5 kg konoplje, prirejeno lovsko puško z daljnogledom, več nabojev, teleskopsko palico, več elektronskih naprav (mobilni telefoni, računalniki, ipd) in digitalnih tehtnic. Zasegli so tudi več drugih predmetov, povezanih s kaznivimi dejanji s področja prepovedanih drog.

Po učinkih je droga GHB nekoliko manj poznana. Podobna je MDMA, zato je njeno poulično ime "tekoči ekstazi". GHB je največkrat v tekoči obliki, brez vonja in rahlo slanega okusa. Ima uspavalen učinek in v manjših dozah povzroča evforični učinek, ki ga lahko primerjamo z učinkom alkohola (sprostitev, sreča in družabnost), pri večjih dozah pa lahko uporabnik postane omotičen in zaspan. Učinki GHB-ja navadno nastopijo po 10 minutah do ene ure po zaužitju. Glavni učinki trajajo okrog dveh do treh ur, lahko pa tudi do enega dneva. GHB povzroča izgubo zavesti in izgubo spomina.

1-IMG 4265

V preiskavi so zasegli tudi nezakonit laboratorij za izdelavo sintetičnih drog z vso potrebno opremo (kemikalije, tehnična sredstva, navodila, predhodne in vmesne sestavine, končne produkte, kisline, topila, tehnična sredstva – steklene posode, gorilnike, jeklenke, opremo za destiliranje, tabletirni stroj za izdelavo tablet z različnimi logotipi ipd.).


Kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zoper štiri osumljence. Enega od njih, utemeljeno osumljenega, da je v sostorilstvu izvršil kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po čl. 186 Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi z členom 20 istega zakonika, so včeraj, 13. oktobra, s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.