Sorodne objave

 

V okviru najrazličnejših pustnih prireditev na Ptuju in v okolici smo bili mariborski policisti vpeti v številne aktivnosti.

Po ulicah najstarejšega slovenskega mesta se je letos po informacijah organizatorjev sprehodilo več kot 2.500 mask, zgolj povorko pa naj bi obiskalo do 60.000 obiskovalcev. Skupno je bilo ob večernih koncertih in pustnih povorkah v Markovcih, Dornavi, Cirkovcah in drugih okoliških naseljih v mesecu dni organiziranih okrog 20 prireditev. S prvimi, pripravljalnimi aktivnostmi smo policisti zato začeli že decembra.

kurentovanje2

 Zaradi obsežnosti varovanja prireditev so Policijski postaji Ptuj pomagali tudi policisti sosednjih policijskih enot in pripadniki posebne policijske enote, tako da smo s skupnimi močmi svoje delo tudi letos odlično opravili.

kurentovanje1

Pri zagotavljanju varnosti na množično obiskanih prireditvah smo sodelovali tudi z medobčinskimi redarji.


Največ kršitev je bilo sicer na javnih prireditvah v šotorih in njihovi okolici. Letos smo v obdobju med 17. in 28. februarjem obravnavali 35 kršitev, največ s področja javnega reda in miru. Domnevamo, da je bilo kršitev v okviru prireditev malo tudi zaradi dobrega policijskega dela in sodelovanja z organizatorji. 

kurentovanje4

 Na območju PU Maribor, zlasti na Ptuju, v času pustovanj in pustnih prireditev izstopa problematika alkohola v cestnem prometu, tako po številu ugotovljenih kršitev kot tudi po ugotovljenih visokih koncentracijah alkohola pri voznikih. V času pustovanja na Ptuju smo policisti zato posebno pozornost namenili prometni varnosti in preverjali psihofizično stanje voznikov.


V tem času smo zabeležili 107 kršitev cestno-prometnih predpisov, največ (43) je bilo prekoračitev hitrosti in kršitev, povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola (20). Zabeležili smo 39 prometnih nesreč, 25 prometnih nesreč se je zgodilo z udeležbo divjadi oz. na parkirišču, v dveh prometnih nesrečah je prišlo do lažje telesne poškodbe. V treh prometnih nesrečah so bili povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola s stopnjo, višjo kot 0,52 mg/l izdihanega zraka, zato so zoper povzročitelje podali obdolžilne predloge na okrajno sodišče. Najvišja stopnja alkoholiziranosti je bila ugotovljena pri vozniku osebnega avtomobila in je znašala 1,18 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.