Sorodne objave

 

Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti, so pred kondicijsko vožnjo opozorili policisti motoristi s Postaje prometne policije Maribor.

"Brez priprav nikar na motor!" je ob tej priložnosti včeraj, 16. marca 2017, poudaril Anton Vinko, pomočnik komandirja na PPP Maribor: "Policisti svetujemo, da se motoristi udeležijo tudi kakšnega treninga varne vožnje, predavanja in praktične delavnice za motoriste, ki se bodo po Sloveniji začeli odvijati kmalu in pri katerih sodelujemo tudi policisti."

Zvočni posnetek izjave Antona Vinka (mp3) 

Kondicijska voznja 3

Mariborski policisti motoristi so pokazali, na kaj vse morate biti pozorni, preden sedete na motor. Sposobnost obvladovanja motorja je namreč po dolgi zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone. Motoristom spomladi še manjka običajne "kilometrine", gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo, zato naj bodo prvi kilometri prevoženi pazljivo in previdno.


Motoristom svetujemo, da pregledate svoja motorna kolesa in preverite, ali so tehnično brezhibna, oziroma poiščete pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah itd. Preden se usedete na motor, obvezno preverite:

  • zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik,
  • ali delujejo vsa svetlobna telesa na motorju,
  • ali je delovanje zavor brezhibno,
  • svojo zaščitno opremo, saj je poškodovano ali dotrajano opremo treba zamenjati.
  • V prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte pnevmatike.

Motoristi, ne pozabite tudi na uporabo ustrezne zaščitne čelade. Poskrbite, da boste med vožnjo čim bolj vidni, ne pozabite na prižgane luči in ustrezna oblačila s čim več odsevniki. Poskrbite za ustrezno veliko in kvalitetno motoristično opremo, torej rokavice, oblačila, škornje, čelado, vizir ...

Več nasvetov za večjo varnost motoristov


Statistični podatki za območje Policijske uprave Maribor

Motoristi povzročijo približno polovico prometnih nesreč. Na območju PU Maribor je bilo v prometnih nesrečah v letu 2016 udeleženih 90 (87) ali 3 % več voznikov motornih koles kot v letu prej. V letu 2016 so 4 (2 v letu 2015) vozniki motornih koles umrli, 8 (17) se jih je hudo in 49 (53) lahko telesno poškodovalo. Vozniki motornih koles so v letu 2016 na mariborskem območju povzročili 44 (57) ali 13 % manj prometnih nesreč kot v letu 2015.