Sorodne objave

 

V ponedeljek, 31. julija 2017, okrog 19.50, so mariborski policisti prejeli več klicev stanovalcev in očividcev o močnem ognju in dimu v stanovanjskem bloku na Smetanovi ulici v Mariboru.

Policisti Mitja Božnik, Darko Vujčić in Miran Lešnik s Policijske postaje Maribor I, ki so bili že na kraju zaradi prijave o poškodovanem vozilu, so nemudoma potrkali na vrata stanovanja. Odprl jih je 32-letnik, ki je v trenutku, ko je na pragu zagledal policiste, vrata poskušal takoj zapreti. Iz stanovanja se je pričel valiti dim, v notranjosti pa je bil viden večji ogenj, zato policistom ni preostalo drugega, kot da so moškega obvladali s pomočjo prisilnih sredstev.

ppmb1 pozar

Z leve: policista Mitja Božnik in Darko Vujčić, PP Maribor I


"V tistem trenutku nisem pomislil na nič drugega kot na to, da moram vstopiti, saj bi bil lahko v stanovanju še kdo, gasilci pa še niso prispeli," je dejal policist Mitja Božnik, ki je brez pomisleka vstopil v goreče in zadimljeno stanovanje. To je bilo k sreči prazno, a ker se je požar širil, je začel z gašenjem.

Policisti so s svojim pogumnim ravnanjem tako preprečili širjenje požara ter obvarovali življenje in premoženje stanovalcev. Dvema policistoma je bila zaradi vdihovanja dima nudena medicinska pomoč in sta bila odpeljana v bolnišnico, a nista utrpela posledic.

Ob ogledu kraja požara je bilo ugotovljeno, da je v stanovanju 32-letnika, ki je trenutno v psihiatrični oskrbi, najprej zagorel lesen stol in blazine za sedenje, požar pa se je razširil na lesen balkon in po tleh proti notranjosti.  Materialna škoda znaša po nestrokovni oceni deset tisoč evrov.

Zaradi namerne povzročitve požara policisti zbirajo obvestila v zvezi s kaznivim dejanjem povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora. Zoper istega osumljenca, ki je pred tem poškodoval tudi osebni avtomobil, policisti zbirajo obvestila tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, za kar je zagrožena kazen do dveh let zapora.