Sorodne objave

 

Pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Andrej Kolbl je na današnji novinarski konferenci predstavil dosedanje ugotovitve kriminalistične preiskave včerajšnjega streljanja na Titovi cesti v Mariboru.

Včeraj, ob 14.13 se je osumljeni 54-letni državljan Slovenije pripeljal z osebnim avtomobilom iz smeri Tržaške ceste proti centru Maribora. Vozilo je ustavil na Titovi cesti, izstopil in odšel do osebnega avtomobila, ki je stal v koloni, na prometnem pasu razvrščen za zavijanje levo, na Ulico pariške komune. Iz neposredne bližine je skozi prednje desno (sopotnikovo) okno s pištolo izstrelil več nabojev. Naboji so zadeli 52-letnega potnika na sedežu spredaj desno, ki je zaradi strelnih poškodb na kraju dejanja umrl. Istočasno je strelec v roko ranil tudi voznika osebnega avtomobila, 57-letnega moškega. Ta je uspel pobegniti in se je zatekel do varnostnika v prostore bližnjega podjetja. Poškodovani ima lažjo telesno poškodbo in je ostal na zdravljenju v UKC Maribor. V tem vozilu je na zadnjem sedežu sedel tudi 38-letni moški, ki pa ni bil poškodovan. Ena od izstreljenih krogel je zadela tudi nasproti vozeči avtomobil, vendar v njem ni ranila nikogar.

Po dejanju je 54-letni osumljenec počakal na prihod policistov. Ti so mu takoj odvzeli prostost in odredili pridržanje. Zasegli so mu dve pištoli in več nabojnikov, ki jih je uporabil pri storitvi dejanja.

Po dosedanjih ugotovitvah je bil motiv za storitev kaznivega dejanja maščevanje zaradi ljubosumja.

Še vedno poteka intenzivna kriminalistična preiskava, vs ciljem utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja umora po 116. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1.

Osumljenega bodo policisti jutri, 6. oktobra, s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Osumljeni je bil maja 2016, že obravnavan za kaznivo dejanje nasilja v družini po 191. členu KZ-1. Poleg tega mu je bila takrat, na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije, odrejena tudi prepoved približevanja. Takrat so mu policisti na podlagi pisne odredbe sodišča med hišno preiskavo zasegli več kosov dolgocevnega in kratkocevnega orožja ter okoli 2.500 nabojev. Zoper osumljenega je bila takrat podana kazenska ovadba tudi zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1.

Zoper osumljenca umora v Mariboru odrejeno sodno pridržanje - dopolnitev sporočila za javnost (6. 10. 2016)