Sorodne objave

 

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je danes, 13. novembra, predstavil kriminalistično preiskavo, med katero so zasegli veliko količino prepovedane droge konoplje.

IMG 4029

Zvočni posnetek izjave Roberta Munde (mp3) 


Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v sredo, 8. novembra 2017, na podlagi pisne odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru, na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica opravili hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja. Trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so v gospodarskem poslopju, na 900 kvadratnih metrih, v posebej prirejenih prostorih za gojenje neupravičeno gojili 1781 sadik konoplje, so odvzeli prostost.

Osumljeni bi lahko iz ene rastline pridelali vsaj 200 g kvalitetnih vršičkov prepovedane droge konoplje in bi s takšnim nasadom, upoštevajoč, da je bilo pri hišni preiskavi zaseženih 1781 sadik, lahko pridelali vsaj 356 kg prepovedane droge. S kontinuirano proizvodnjo bi to v enem letu lahko ponovil tri- do štirikrat. Ob morebitni neupravičeni prodaji 356 kg prepovedane droge konoplje, ki bi bila pridelana na tak način (skunk), bi zagotovo zaslužili vsaj 1.780.000 evrov, če bi prepovedano drogo prodali na črnem trgu "na debelo". Če bi takšno količino prodali "na drobno", bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj 1 g na ta način pridelane prepovedane droge na črnem trgu stane 10 evrov. tako bi lahko zaslužili 3.560.000 evrov.

IMG 2484

Zasežena jim je bila tudi večja količina prepovedane droge, med drugim tudi 57 paketov hidroponično gojene rastline konoplje - skunka, bruto teže 27 kilogramov, denar, večje količina ostalih pripomočkov za proizvodnjo konoplje (sijalke, dušilke, filtri ipd.). S prodajo navedene količine prepovedane droge, bi si osumljenci ob uspešni neupravičeni prodaji v Sloveniji pridobili najmanj 150.700 evrov., če bi prepovedano drogo prodali na črnem trgu "na debelo". Če bi takšno količino prodali "na drobno", bi si lahko pridobili še bistveno večjo protipravno premoženjsko korist, saj 1 g na ta način pridelane prepovedane droge na črnem trgu stane 10 evrov in bi tako lahko zaslužili 301.400 evrov.

Vsem trem osumljenim državljanom Srbije je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 186/I. členu Kazenskega zakonika (KZ-1). V petek, 10. novembra 2017, so mariborski kriminalisti osumljene privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje. Za navedeno kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let.