Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor so na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavili kriminalistično preiskavo, ki je minuli vikend potekala na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje. Šlo je za zaseg večje količine orožja (ročnih bomb, pištol, nabojev ...), ki ga je želel čez mejo v Slovenijo pretihotapiti 25-letni bosanski državljan.

IMG 4152

 Preiskavo sta na novinarski konferenci opisala Andrej Kolbl, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na policijski upravi, in Robi Ribič, višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.


Kot sta povedala, je v soboto, 2. decembra 2017, na mejnem prehodu Gruškovje v našo državo vstopal avtobus z danskimi registrskimi številkami, ki je prevažal potnike iz Bosne in Hercegovine na Švedsko.

Policisti Postaje mejne policije Gruškovje so opravili kontrolo potnih listin potnikov, zatem pa z rentgensko napravo še pregled njihove prtljage. Ko so preverjali prtljago 25-letnega državljana Bosne in Hercegovine, ki je potoval iz Banja Luke v Göteborg, so preko nadzornega monitorja rentgenske naprave ugotovili, da v dveh večjih črnih torbah tovori eksplozivna telesa, pištole ter naboje.

IMG 0038

Eksplozivna telesa je osumljenec tovoril v plastičnih posodah, kjer so bila potopljena v majonezi in čokoladi.


Nadaljnji postopek so prevzeli mariborski kriminalisti in  ugotovili, da je osumljeni 25-letnik v Slovenijo protipravno vnesel 35 ročnih bomb M75, eno ročno bombo M52, sedem pištol različnih kalibrov in proizvajalcev ter 198 nabojev različnih kalibrov.

Osumljenec je imel pri sebi na avtobusu še eno torbo, ki pa je ni odnesel na rentgenski pregled prtljage, temveč jo je pustil pred avtobusom. Medtem ko je bil avtobus na območju mejnega prehoda, je voznik avtobusa, s katerim je osumljenec potoval, iz te torbe vzel več vrečk in jih odložil v bližnji koš za smeti. V njih so bile še tri avtomatske puške, pištola, dve tromblonski mini M60, osem nabojnikov, tri lesena kopita za puško, del orožja oz. cev in 208 nabojev različnih kalibrov. Kot so ugotovili kriminalisti, je bilo tudi to orožje in strelivo osumljenčevo.

Osumljenemu 25-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine so zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) odvzeli prostost. Včeraj, 4. decembra, so ga privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki mu je po zaslišanju odredil pripor.