Sorodne objave

 

Potem ko je 7. januarja 2018 na Vodnikovem trgu v Mariboru prišlo do množičnega pretepa in je zaradi hudih poškodb naknadno umrla ena oseba, je na območju mariborske policijske uprave stekla obširna preiskava, da bi odkrili storilce kaznivega dejanja nasilništva. 17. januarja smo k preiskovalnemu sodniku privedli tri osumljence. Danes, 26. marca 2018, pa smo javnosti predstavili še izsledke drugega dela preiskave, ki se je nanašala na kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Tako smo ovadili 35-letnega moškega, osumljenega, da je tako hudo poškodoval drugega moškega, da je ta kasneje umrl.

foto izjava munda pracek

Zvočni posnetek izjave Roberta Munde, (mp3) 
vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor

Zvočni posnetek Roberta Pračka, (mp3) 
vodje Oddelka za krvne in seksualne delikte v Sektorju za splošno kriminaliteto na Generalni policijski upravi

Zvočni posnetek odgovorov na novinarska vprašanja (mp3) 


Kot smo javnost že obvestili, so kriminalisti so že 17. januarja zvečer s kazensko ovadbo k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru privedli tri osumljence, vse z območja Maribora. Moški so utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja nasilništva (člen 296/II-I Kazenskega zakonika (KZ-1)). Skupaj s še štirimi sostorilci so napadli in pretepli skupino moških in žensk s širšega območja Celja, ki so se po obisku enega od gostinskih lokalov na Vodnikovem trgu odpravljali domov. Vsi privedeni so bili že večkrat obravnavani za različna kazniva dejanja z elementi nasilja. Predkazenski postopek v zvezi s tem je vodilo in aktivno usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Zoper vse tri je bilo 17. januarja odrejeno sodno pridržanje, naslednjega dne pa so bili zaslišani pri preiskovalnem sodniku, ki je zoper vse tri odredil pripor.

Do takrat smo opravili več kot sto razgovorov z osebami, ki bi o dogodku in kaznivih dejanjih lahko nudile koristne podatke, zasegli več predmetov, izvedli hišno preiskavo in več poligrafskih testiranj, pridržanj in drugih procesnih opravil po Zakonu o kazenskem postopku. V zvezi s tem se izvaja več forenzičnih preiskav, tudi s pomočjo Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Tako smo zavarovali ustrezne dokaze, ki jih je potrebno obdelati in ovrednotiti, da bi lahko uspešno zaključili tudi še potekajočo preiskavo, ki je prav tako v zaključni fazi.

Danes pa smo zaključili tudi del kriminalistične preiskave, ki se nanaša na kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, katerega žrtev, 25-letni moški, je za posledicami poškodbe v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor umrla. V zvezi s tem smo danes na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zoper 35-letnega moškega.

Na podlagi zbranih obvestil, ogleda kraja, rezultatov opravljenih preiskav v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju ter drugih ugotovitev namreč utemeljeno sumimo, da je osumljenec tega kaznivega dejanja, medtem ko so ga na tleh pretepali pokojni in še dva moška, z nožem zabodel žrtev ter jo pri tem posebno hudo telesno poškodoval. Neposredni kontakt med osumljencem in žrtvijo potrjujejo zavarovani dokazi in sledi, tako biološke kot kontaktne, ki smo jih pridobili med kriminalistično preiskavo.

Za kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe s posledico smrti je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen od 3 do 15 let.