Sorodne objave

 

Kriminalisti Policijske uprave Maribor so 4. aprila 2018 zaključili večmesečno zbiranje obvestil in odvzeli prostost dvema osumljencema, ki sta izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog (po členu 186/III-I KZ-1) in kazniva dejanja proizvodnje in prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje (po členu 183/I KZ-1).


Zvočni posnetek izjave Roberta Munde, (mp3)
vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor

Osumljena državljana Slovenije, stara 36 in 52 let iz Maribora, smo pridržali. Kriminalisti so na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo, včeraj zvečer, 5. aprila 2018, pa so ju s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Policisti so opravili tri sklope hišnih preiskav na območju Maribora in okolice. Pri preiskavi so uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe po Zakonu o kazenskem postopku, med drugim navidezne odkupe in tajno delovanje z uporabo tajnih delavcev.

Ugotovili so, da sta osumljenca kazniva dejanja izvrševala na območju Slovenije in Hrvaške. V času preiskovanja, od septembra 2017 do aprila 2018, sta storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog ter proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje.

Med preiskavo so policisti zasegli več predmetov, pomembnih za nadaljnji kazenski postopek, med drugim tudi več nedovoljenih snovi v športu. Prepovedana snov v športu, ki je bila pri preiskavi identificirana in uporabljena, je darbepoetin v obliki zdravila Aranesp 500, ki je na listi prepovednih snovi in postopkov 2018 (listo izdaja Svetovna protidopinška agencija (WADA), v Sloveniji pa jo zastopa Slovenska antidoping organizacija (SLOADO)). Snov spada v skupino S2 med peptidne hormone, rastne dejavnike, sorodne snovi in posnemovalce, med agoniste eritropoietinskih receptorjev, ki spadajo med eritropoezo stimulirajoče agense (na zaporednem mestu S2 1.1.), kar Mednarodna konvencija proti uporabi nedovoljenih snovi v športu, katere podpisnica je Slovenija, opredeljuje kot prepovedano snov v športu.

Pri hišnih preiskavah so kriminalisti prav tako zasegli zdravila, ki vsebujejo nedovoljeno snov v športu, kot na primer Dexamethason, Aranesp 500 (vsebuje darbepoetin), Apaurin (vsebuje diazepam), Morfin in Helex (vsebuje prepovedano drogo alprazolam):

  • deksametazon je uvrščen na Listo prepovedanih snovi in postopkov 2018, pod številko S9
  • darbepoetin je uvrščen na Listo prepovedanih snovi in postopkov 2018, pod številko S2
  • diazepam je z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog (Ur. list št. 45/2014, 22/2016 in 14/2017), skupina III, b.1.0, pod zaporedno številko 6, razglašen za prepovedano drogo
  • morfin je z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog (Ur. list št. 45/2014, 22/2016 in 14/2017), skupina II, pod zaporedno številko 72, razglašen za prepovedano drogo
  • alprazolam je z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog (Ur. list št. 45/2014, 22/2016 in 14/2017), skupina III, b.1.0, pod zaporedno številko 1, razglašen za prepovedano drogo

Za obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen:

  • kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog (po členu 186/III-I) - od 5 do 15 let zapora
  • kazniva dejanja proizvodnje in prometa s škodljivimi sredstvi za zdravljenje (po členu 183/I) - do 8 let zapora