Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Maribor smo danes, 29. decembra 2010, podrobneje predstavili preiskavo kaznivih dejanj hudodelske združbe, ki je po vsej državi izvrševala kazniva dejanja neupravičenega slikovnega snemanja in izsiljevanja.

IMG_2970_zm

Z leve proti desni: mag. Aleksander Thaler, Janez Lovrec in tiskovni predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret

 

Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Thalerja  (mp3) 

 Zvočni posnetek izjave Janeza Lovreca  (mp3) 

 

Mag. Aleksander Thaler, komandir Policijske postaje Maribor I, je povedal, da so v hudodelski združbi delovali trije moški, stari od 22 do 24 let, vsi prebivajoči v Mariboru. Vse člane združbe so policisti pridržali do 48 ur. Opravili so hišne preiskave na domovih osumljencev, pri katerih so zasegli računalnike in mobilne telefone.

24-letni moški je kot ustanovitelj in direktor podjetja s sedežem v Mariboru zaradi slabega finančnega poslovanja podjetja aprila 2010 predlagal drugima dvema osumljencema, da bi preko spletnih strani vzpostavljali kontakte z ženskami in jih nagovarjali k spolnim odnosom, kar bi prikrito posneli. S posnetkom bi nato izsiljevali žrtve za gotovino. Člani hudodelske združbe so imeli vloge jasno razdeljene. Vodja združbe je vodil združbo in tudi sam izvrševal kazniva dejanja. Drugi člani so na različne načine sodelovali pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Žrtve kaznivih dejanj so načrtno izbirali - ženske, ki imajo partnerja, so starejše od 25 let, imajo zaposlitev in premoženje. Za vzpostavitev kontaktov preko spletnih strani je bil zadolžen 23-letni moški. Do julija je imel spolne odnose s štirimi ženskami z območja celotne države, ki jih je neupravičeno slikovno snemal. Posnetke je izročil drugima članoma hudodelske združbe, ki sta posnetke priredila in izdelala spletno stran, kjer sta jih naložila. Dostop do strani sta zavarovala z geslom, posnetek pa se je po ogledu nato samodejno zbrisal. Oškodovankam so na njihov elektronski naslov poslali sporočilo s pripetim posnetkom in zahtevkom za denar ter grožnjo, da bo v nasprotnem primeru posnetek posredovan tretji osebi. Od oškodovank so zahtevali od 1.500 do 10.000 evrov. V enem primeru je oškodovanka izročila zahtevan denar, v enem primeru pa so storilci uresničili grožnjo in posnetek poslali na različne spletne naslove.

Zoper kriminalno združbo bodo policisti podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve:

  • kaznivega dejanja hudodelskega združevanja po I. in II. odstavku 294. člena Kazenskega zakonika;
  • treh kaznivih dejanj poskusa izsiljevanja po členu 213/II Kazenskega zakonika in enega kaznivega dejanja dokončanega izsiljevanja po členu 213/II Kazenskega zakonika;
  • kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja po členu 138/I Kazenskega zakonika;
  • kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev po členu 196/I Kazenskega zakonika.


Za obravnavna kazniva dejanja so zagrožene kazni:

  • za hudodelsko združevanje po I. odstavku 294 člena KZ-1 zapor od treh mesecev do petih let, za II. odstavek istega člena pa od šestih mesecev do osmih let;
  • za izsiljevanje zapor do petih let;
  • za neupravičeno slikovno snemanje in za kršitev temeljnih pravic delavcev denarna kazen ali zapor do enega leta.


Thaler je še opozoril, naj bodo ljudje posebej previdni pri vzpostavljanju stikov preko medmrežja, posebej če se razvijajo v smislu intimnih kontaktov, in pozval vse osebe, ki so morebiti žrtve prej opisnega načina izvrševanja kaznivih dejanj, naj dejanja prijavijo najbližji policijski postaji ali na številko 113.  

Janez Lovrec, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, je povedal, da so policisti pri obravnavi opisanih kaznivih dejanj ugotovili tudi, da sta dva od prej osumljenih moških julija 2010 načrtovala umor. K njegovi izvršitvi sta napeljevala svojega takratnega 23-letnega sodelavca, ki bi moral umoriti 23-letno dekle, ki sta jo osumljenca zaposlila le z namenom, da jo umorijo in posledično, po predhodno sklenjenem zavarovanju za primer njene smrti, pridobita protipravno premoženjsko korist v višini okoli milijona in pol evrov. Zaradi spleta srečnih okoliščin do dejanske izvršitve umora ni prišlo.

Vsak od vpletenih je imel v načrtu jasno določeno svojo vlogo, od sklenitve zavarovanja do različnih vlog pri izvršitvi samega umora, izvedli pa so tudi že nekaj pripravljalnih dejanj.

Za kaznivo dejanje umora se storilec kaznuje z zaporom najmanj 15 let. Ker pa se za napeljevanje k takšnemu kaznivemu dejanju storilec kaznuje kot za poskus kaznivega dejanja, tudi če do poskusa dejanja ni prišlo, poskus pa je kazniv, so mariborski kriminalisti osumljenca 21. decembra 2010 pridržali in ju čez dva dni s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanju odredil pripor.