Zaposlene na policijski upravi Maribor so tudi letos obiskali koranti in hudiči iz Turističnega društva Koranti Pobrežje pri Ptuju in pokači Etnografske skupine Pobreški pokači iz Pobrežja pri Ptuju. Letos so se jim pridružili še člani Kulturno turističnega društva Klopotec iz Sovič in Dravcev, s pustnim likom "Baba deda nosi" oz. "Ded babo nosi".

IMG 0636

Avtohtoni haloški pustni lik "Baba deda nosi" oz. "Ded babo nosi" je lik starca in starke v človeški podobi na zemlji, ki predstavljata duhove rajnih. Prihajata iz onostranstva in k hiši prinašata vse dobro, kot so veselje in zdravje. Preden odideta od hiše, ju gospodar ali gospodarica obdarita, le-ta pa v zameno vzameta s seboj vse težave in skrbi, ki so pestile obiskano družino.

7koranti

Pokači

Pustni pokač je tradicionalni pustni lik, ki tako kot korant med prvimi pustnimi liki oznanja začetek pustnega časa. Tudi v Pobrežju v Občini Videm pri Ptuju po tradiciji že v noči takoj po Svečnici fantje in možje zavihtijo težke biče, ki so jih v predpustnem času skrbno spletli iz konopljinih vrvi in rafije. Glasni poki bičev se razlegajo v zimsko noč in oznanjajo čas pustnega veselja oz. veseljačenja. Nastop pustnih pokačev z glasnim pokanjem se v pustnem času pridružuje nastopom drugih pustnih likov pri preganjanju zime, obenem pa sam obisk pustnih pokačev prinaša srečo in blagostanje pri tistem, ki so ga obiskali, ter po tradiciji preganja temne sile in zle duhove.

IMG 0630

IMG 0634

Koranti

Pred koranti bežijo hudiči, ki predstavljajo zimo. Koranti tako podijo pred seboj hudiča in na ta način simbolno odganjajo zimo. Pravijo namreč, da koranti vsako leto preženejo še tako hudo zimo.

Koranti so bili nekoč oblečeni v zajčje ali kozje kožuhe, danes je večina v ovčjih kožuhih. Odrasli korant ima na sebi kožuh, kapo in zvonce. Najtežje korantije tehtajo tudi med 35 in 40 kg. Pri nošenju te težke oprave pa veselo poskakujejo in plešejo.

16koranti

Koranti Turističnega društva Koranti Pobrežje nosijo kapo in kožuh iz ovčje dlake, dolge pletene nogavice, imenovane tudi gamaše, ki so rdeče barve, prepasani so z verigo, na kateri je pet kravjih zvoncev, obuti so v visoke čevlje. V roki koranti vihtijo ježevko, tj. debelejša palica, opeta z ježevo kožo, na kateri zbirajo robce, ki jim jih podarijo mlada dekleta. Na glavi imajo kapo, na kateri so pritrjena ušesa iz puranjih ali gosjih peruti ter slamnate rogove, opete z usnjem in okrašene s pisanimi cvetovi in trakovi. Zobje so narejeni iz belega fižola, brki so sirkovi, masko krasi še dolgi jezik, vse skupaj pa ustvarja izjemno zanimivo masko, ki je zaznamovala mesto Ptuj tudi z vsakoletno Ptujsko povorko na pustno nedeljo, že mnogo pred tem pa seveda vasi Pobrežja in druge kraje.

13koranti

Včasih so bili po izročilu koranti izključno odrasli, neporočeni fantje, danes se je ljubezen do te maske razširila v taki meri, da demonski duh okušajo in masko koranta nase poveznejo tako mladi kot tudi tisti, ki imajo nekoliko več let, a so mladi po srcu. Med njimi pa so prav prisrčni tudi najmlajši koranti, ki že zelo zgodaj začnejo spremljati odrasle in tako spoznajo čar maskiranja in preganjanje zime.