Sorodne objave

 

S pomočjo policistov Policijske postaje Slovenska Bistrica in Postaje prometne policije Maribor je v soboto, 6. aprila 2019, potekala preventivna prireditev Varna vožnja za motoriste. Zbralo se je lepo število članov raznih motorističnih klubov z območja Slovenske Bistrice. Prireditev sta omogočila Avto Krka in Moto klub Grof Attems iz Slovenske Bistrice.

Namen prireditve je bil obveščanje in osveščanje voznikov enoslednih vozil o varni udeležbi v cestnem prometu s prikazom različnih vaj na poligonu in pogovori s policisti. Priložnost smo izkoristili tudi za predstavitev policije, njenih nalog in ukrepov za zmanjšanje števila prometnih nesreč in njihovih posledic.

DSC 0063

Po prireditvi so lahko vozniki opravili brezplačni preventivni tehnični pregled svojih motornih koles. Odziv je bil zelo dober, saj se je vabilu odzvalo okrog 150 voznikov motornih koles in mopedov.

Najprej je reševalec iz ZD dr. Adolfa Drolca Maribor prikazal, kako je treba sneti čelado motoristu, ki je bil poškodovan v prometni nesreči. Sledil je prikaz spretnostne vožnje policista. Vse vaje so se izvajale pri počasni vožnji, s pravilno tehniko in gledanjem v smer vožnje oziroma v smer rešitve in pravilnim odzivanjem na nepričakovano oviro.

Policist PPP Maribor Miran Čučej je prikazal spretnostno vožnjo na poligonu. Skupaj s pomočnikom komandirja PP Slovenska Bistrica Robijem Štrmanom sta prisotnim predstavila nekaj statističnih podatkov in nasvetov glede varne vožnje v prometu.

Nato so se motoristi preizkusili v spretnostni vožnji. Preverili so svoje sposobnosti in veščine ob začetku sezone. Mnogi so ugotovili, da sta zima in dolg premor naredila svoje in da je treba za varno vožnjo z motorjem večkrat obnoviti praktično in teoretično znanje.

DSC 0051

Za zaključek je bila organizirana relacijska vožnja, v kateri so posamezni motoristi preizkusili svoje kondicijske sposobnosti. Na cilju v Štatenbergu so lahko podali končno oceno prireditve. Vsi udeleženci so se strinjali, da so takšni dogodki koristni tako za motoriste kot tudi vse pristojne službe, saj lahko motoristom prek takih dogodkov lažje predstavimo svoj vidik varnosti in jih tako spodbudimo k večji skrbi za varnejšo motoristično sezono.