Sorodne objave

 

Neznani storilec oz. storilci so v zadnjem obdobju v obtok spravili najmanj 55 ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

Gre za ponaredke nove serije 50-evrskih bankovcev. Ponarejene bankovce spravljajo v obtok na območju mesta Maribor in na območju Ptuja z okolico. V obtok jih spravljajo predvsem na javnih prireditvah, kjer je ponarejen denar, zaradi velikega števila obiskovalcev in slabših delovnih pogojev (neustrezna oprema za preverjanje pristnosti bankovca), veliko lažje spraviti v obtok. Za opisana kazniva dejanja je značilno to, da storilci na isti javni prireditvi spravijo v obtok več ponaredkov.

Glede na dosedanje izkušnje gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem običajno ne izstopajo od večine drugih obiskovalcev in tako ne vzbujajo pozornosti organizatorjev prireditev oz. zaposlenih. Neznani storilci navadno opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov, saj jim je v interesu, da dobijo vrnjen čim večji preostanek denarja.

Če ste sprejeli bankovec, za katerega sumite, da je ponarejen, ga zadržite in takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113. Ponarejene in sumljive bankovce je treba namreč izročiti policiji. S stranko, ki je prinesla ponarejeni bankovec, se ne prepirajte, zapomnite si njen izgled, če odide z avtomobilom, si zapišite registrsko številko vozila in model (če je le mogoče), nikakor pa ne ogrožajte svoje varnosti.

Tudi če ste prejeli bankovec, ki se vam zdi zgolj sumljiv, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomniti, kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju storilcev teh kaznivih dejanj.

Če se bo kasneje ob analizi denarja izkazalo, da je bil bankovec pristen, bo lastnik bankovca prejel vrnjeno njegovo protivrednost.

Fotografije so simbolične, nastale so v okviru druge preiskave izpred nekaj let.