Sorodne objave

 

Posvet Pogled s kolesa je 9. marca organiziral programski sklop Evropske prestolnice kulture - Urbane brazde v sodelovanju z Varnostnim sosvetom Mestne občine Maribor in Mariborsko kolesarsko mrežo. Marjan Vrbnjak, vodja Oddelka za cestni promet na Policijski upravi Maribor, je podal statistiko prometnih nesreč na območju MO Maribor v lanskem letu, s posebnim poudarkom na varnosti kolesarjev.

Med drugim je dejal: "V nasprotju s trendom upadanja števila prometnih nesreč in števila posledic pa pri kolesarjih ugotavljamo, da se to število praktično ne spreminja." Opisal je prizadevanja policistov za večanje prometne varnosti, saj pešce in kolesarje obravnavajo kot bolj ranljive udeležence prometa. Dodal je, da lahko kolesarji za svojo varnost poskrbijo tudi tako, da bolj spoštujejo prometne predpise.

IMG 3041 zm

Sicer je posvet odprl podžupan MO Maribor Milan Mikl in uvodoma poudaril pomembnost izmenjave mnenj o prometni problematiki, ki bo prispevalo k večji varnosti in urejenosti prometa. Josip Rotar, predsednik Mariborske kolesarske mreže, je predstavil projekt Teleport, ki se bo ukvarjal z razvojem trajnostne mobilnosti. Aleš Klinc iz Urada za komunalo in promet MO Maribor pa je podal splošno prometno usmeritev MO Maribor in predstavil projekt razvoja trajnostne mobilnosti - TRAMOB, ki predvideva vzpostavitev kolesarskega omrežja po širšem mestnem središču. Ob koncu so se v debato vključili tudi prisotni kolesarji.