Sorodne objave

 

Na skupni novinarski konferenci slovenske in madžarske policije, organizirani 9. junija 2009 na Policijski upravi v Murski Soboti, sta direktor soboške policijske uprave Drago Ribaš in namestnik glavnega kapitana na Glavni policijski kapitaniji Županije Zala na Madžarskem Zoltan Dedics predstavila potek in ugotovitve druge mednarodne vaje v čezmejnem zasledovanju.

Vajo po t. i. vroči sledi so slovenski in madžarski policisti izvedli 9. junija dopoldne v skladu s Sporazumom med Republiko Slovenijo in Republiko Madžarsko o čezmejnem policijskem sodelovanju organov za zatiranje kriminalitete. Leta 2006 podpisan sporazum omogoča policistom obeh držav, da osumljencem kaznivih dejanj sledijo tudi na ozemlju druge države.

Prijetje1b

Potekala je tako na madžarskem kot na slovenskem ozemlju, in sicer po naslednjem scenariju: tri neznane osebe so v Sormasu na Madžarskem, ki je od meje oddaljen okoli 50 km, izvršile "oborožen rop menjalnice" in nato po avtocesti pobegnile v Slovenijo. S službenim avtomobilom so jim sledili madžarski policisti, ki so o dogodku in smeri bega obvestili tudi slovenske policiste. V skupni in koordinirani akciji so policisti na avtocestnem počivališču Murska Sobota ?roparje? z blokado nazadnje zaustavili in jim "odvzeli prostost".

Pri enourni vaji v čezmejnem zasledovanju je sodelovalo 50 policistov (14 madžarskih in 36 slovenskih). Med sodelujočimi so bili tudi delavci operativno komunikacijskih centrov v obeh državah in Centra za sodelovanje varnostnih organov v Dolgi vasi. Sodeloval je tudi policijski helikopter, kot gostje pa so vajo opazovali predstavniki Generalne policijske uprave ter avstrijske in hrvaške policije.

Z vajo sta slovenska in madžarska policija preverili, kako bi akcija potekala v resnici. Ponovno se je pokazalo, da je lahko čezmejno zasledovanje učinkovito orodje za preprečevanje čezmejne kriminalitete. Ugotovitve pri analizi vaje pa bodo koristne tudi za pripravo usmeritev za delo policistov na obeh straneh meje.