Sorodne objave

 

Na današnji skupni novinarski konferenci slovenske in madžarske policije, ki je bila na sedežu Policijske kapitanije v Lentiju na Madžarskem, so predstavniki obeh policij  predstavili potek in ugotovitve mednarodne vaje v čezmejnem zasledovanju, ki so jo policisti iz PU Murska Sobota in Glavne policijske kapitanije Županije Zala danes dopoldne izvedli v skladu s Sporazumom med Republiko Slovenijo in Republiko Madžarsko o čezmejnem policijskem sodelovanju organov za zatiranje kriminalitete.

080619-MednarodnaVaja01Posvet pred vajo

 

Kot so na novinarski konferenci povedali direktor Policijske uprave Murska Sobota Drago Ribaš, vodja Sektorja kriminalistične policije v PU Murska Sobota Janez Lovrec, glavni kapitan Glavne policijske kapitanije Županije Zala dr. János Tiborcz in njegov namestnik Zoltan Dedics, je bila vaja v čezmejnem policijskem zasledovanju izvedena po t. i. "vroči sledi". Na vaji so kot opazovalci sodelovali tudi avstrijski policisti.

080619-MednarodnaVaja02Udeleženci vaje

 

Vaja v čezmejnem sodelovanju je potekala na slovenskem in madžarskem ozemlju, in sicer naslednjem scenariju: zamaskirani in oboroženi "roparji" so oropali banko v Čerenšovcih in z avtomobilom pobegnili s kraja. Njihovo vozilo je v naselju Turnišče opazila policijska patrulja, ki jim je začela slediti. "Roparji" so pred zasledovalci na bivšem Mejnem prehodu Kobilje odpeljali na Madžarsko. Na podlagi sporazuma so slovenski policisti nato nadaljevali z zasledovanjem storilcev na madžarsko ozemlje. O zasledovanju oz. prestopu državne meje so slovenski policisti obvestili madžarske. V skupni in koordinirani akciji so policisti "roparje" zaustavili in prijeli na cesti pred mestom Lenti.

080619-MednarodnaVaja03Aretacija
080619-MednarodnaVaja04

V polurni vaji v čezmejnem zasledovanju je sodelovalo 16 slovenskih in 20 madžarskih policistov, v to število pa so vključeni tudi delavci operativno-komunikacijskega centra in Centra za sodelovanje varnostnih organov Dolga vas.

080619-MednarodnaVaja05Tiskovna konferenca

 

Analiza vaje je potrdila, da policisti obeh držav pogodbenic dobro poznajo določila in konkretne postopke iz sporazuma o policijskem sodelovanju, čezmejno zasledovanje pa po mnenju vseh udeležencev predstavlja učinkovito orodje za preprečevanje čezmejne kriminalitete. Državi pogodbenici sta se obvezali, da bo podobna vaja izvedena tudi v naslednjem letu.