Sorodne objave

 

Ob 20. obletnici delovanja murskosoboške enote vodnikov službenih psov je bil 6. junija 2014 organiziran dan odprtih vrat. Vodniki službenih psov so pripravili atraktiven prikaz dela, skozi katerega so obiskovalci lahko spoznali, kako uporabni so lahko psi pri opravljanju policijskih nalog. Vodniki so skozi zanimive vaje pokazali različne načine uporabe službenega psa v nekaterih realnih situacijah, s katerimi se srečujejo na terenu in so lahko tudi izjemno nevarne.

IMG 0326

Najprej je bila prikazana vaja skupinske poslušnosti, kmalu zatem pa so službeni psi svoje spretnosti pokazali tudi pri premagovanju različnih ovir na poligonu. Vodnikom so pomagali pri prijetju vlomilca, ki je vlomil v hišo, ob prihodu policistov pa zbežal s kraja kaznivega dejanja. Policisti so ga kmalu prijeli, pri tem pa sta jim pomagala dva službena psa, opremljena z nagobčnikom.

IMG 0324

Nato so se policijski štirinožni pomočniki zapodili še v predrznega tatu, ki je stari ženici iz rok iztrgal torbico, nato pa pobegnil. Ker je bil na kolesu, je storilec policistom hitro ušel, a službenemu psu ni mogel uiti. Ta se je zapodil za njim in ga spretno podrl na tla. Čeprav je imel nagobčnik, je bil dovolj zastrašujoč, da storilec ni več poskušal pobegniti, temveč je ponižno počakal na tleh vse do prihoda policistov.

Nato so policisti vodniki pokazali še zanimivo prijetje terorista, ki se je zatekel v hišo in skozi okno streljal na policiste. Službeni pes se je brez nagobčnika neustrašno zapodil skozi okno hiše, skočil na oboroženega storilca in ga z ostrimi zobmi obvladal, da so ga policisti lahko varno prijeli.

IMG 0347

Da so službeni psi res izjemno uporabni v vsaki situaciji, so pokazali tudi v vaji, pri kateri so policisti vodniki prijeli preprodajalca droge. Ta je namreč padel v zasedo in ob prihodu policistov streljal vanje iz vozila. Službeni pes je z nagobčnikom skočil vanj skozi odprto okno vozila, policisti pa so ga lahko obvladali. Po tem, ko so preprodajalcu drog nadeli »lisice«, je službeni pes za specialistično uporabo, ki je posebej usposobljen za iskanje prepovedanih drog, pregledal vozilo in v njem našel, kar je iskal. Več zavojčkov marihuane in kokaina. Zaradi izrazito razvitega voha policijskim službenim psom ne uide niti najmanjša količina, zato so pri odkrivanju prepovedanih drog praktično nepogrešljivi in jih ne more nadomestiti nobeno tehnično sredstvo.

IMG 0365

Po zanimivem in pestrem programu, ki je navdušil gledalce, še posebej tiste najmanjše, so si obiskovalci lahko ogledali tudi prostore enote in opremo, ki jo vodniki uporabljajo pri delu s službenimi psi.

Da bi bil dan odprtih vrat še bolj zanimiv, pa so se na dogodku predstavili tudi policisti postaje prometne policije, policist kolesar, pripadnik posebne policijske enote, kriminalisti pa so na ogled postavili še vozilo, s katerim opravljajo oglede krajev kaznivih dejanj.

IMG 0370

Enota vodnikov službenih psov Petanjci (EVSP) obstaja že 20 let in ima sedež v Murskih Petrovcih. Organizacijsko deluje v okviru Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota. EVSP Petanjci je bila ustanovljena leta 1994, ko so združili takratne vodnike službenih psov iz posameznih policijskih postaj na območju murskosoboške policijske uprave. V ta namen so bili ob objektu nekdanji mejne stražnice (karavla) zgrajeni prostori, t. i. boksi za službene pse, s tem pa podani pogoji za realizacije oz. uresničitve dolgoletne želje po enotni ureditvi dela vodnikov službenih psov na območju Policijske uprave Murska Sobota.

Oktobra 2007 se je enota preselila v nove, sodobno opremljene prostore. Skupna neto površina objekta znaša 976,05 m2. Za poslovne prostore je rezerviranih 582,03 m2, pesjakom pa je namenjenih kar 394,02 m2.

IMG 0384

Delo vodnikov službenih psov obsega predvsem nadzor državne meje, varovanje javnih prireditev, iskanje pogrešanih oseb in posredovanje pri večjih, pogosto tudi množičnih kršitvah javnega reda in miru ter pri iskanju prepovedanih drog in eksplozivov. Z uspešnim sodelovanjem na vseh delovnih področjih so si murskosoboški vodniki zgradili visok ugled, zato jih policijske postaje in operativno-komunikacijski center vse pogosteje vključujejo tudi v druge policijske naloge.