Sorodne objave

 

V Gornji Radgoni je od 23. do 28. avgusta 2014 potekal že 52. sejem AGRA na katerem je svoje enote in aktivnosti predstavila tudi Policijska uprava Murska Sobota.

V šestih dneh se je predstavila večina naših enot, rdeča nit pa so bile preventivne vsebine s področja  prometne varnosti: varnost otrok, starejših udeležencev in voznikov enoslednih vozil, varno delo s kmetijsko mehanizacijo in promocija policijskih enot in njihovih projektov in dejavnosti.

Razstavni prostor smo popestrili s službenim motornim kolesom Postaje prometne policije Murska Sobota, znamke BMW 650 F in simulatorjem vožnje motornega kolesa znamke Honda. Ta je bil najbolj oblegan s strani moške populacije obiskovalcev vseh starosti, tu in tam pa se je ojunačila tudi kaka pripadnica nežnejšega spola. Veliko obiskovalcev se je na motorju želelo tudi fotografirati.

P1030386

In kaj vse se je še dogajalo na našem razstavnem prostoru? Posebna policijska enota naše uprave se je predstavila s svojo opremo za vzdrževanje in vzpostavitev javnega reda in miru. Postaja prometne policije Murska Sobota je predstavila projekt za večjo varnost motoristov »policijska izkušnja kot nasvet« ter različno opremo za nadzor prometa (laserski merilnik , alkotest….).

S policijske postaje za izravnalne ukrepe Murska Sobota so pokazali različno opremo, ki jo uporabljajo pri izvajanju t.i. izravnalnih ukrepov (različne detektorje, nočne naprave za opazovanje, testerje…). Sektor kriminalistične policije, Oddelek za kriminalistično tehniko je prikazal daktiloskopsko in kriminalistično-ogledno dejavnost.

Policijska postaja Lendava je predstavila svoj projekt »Pametna vizitka«. Gre za popolnoma nov projekt, pri katerem občani od policista prejmejo t.i. pametno vizitko, na kateri je QR koda (ki vedno bolj zamenjuje črtno kodo). Kodo se enostavno odčita (preslika) z aplikacijo na pametnih telefonih, aplikacija pa se poveže s preventivnimi video vsebinami (npr. prikaz pomembnosti uporabe varnostne čelade, uporabe varnostnega pasu ipd…) na svetovnem spletu.

Vodniki iz enote vodnikov službenih psov Petanjci so s seboj pripeljali svoje štirinožne »kolege«, glavna zvezda pa je bila ponovno najmanjša med njimi - nemška terierka Bista, ki se poleg poziranja pred fotoaparati ukvarja tudi z odkrivanjem prepovednih drog.

Sektor uniformirane policije je predstavil projekt »Starejši v prometu«, aktivnosti za večjo varnost otrok ob pričetku šolskega leta in nasvete za varno delo s traktorji in kmetijsko mehanizacijo ter ukrepe za preprečevanje utopitev na urejenih in neurejenih kopališčih.

Občasno je za oglaševanje našega razstavnega prostora poskrbel tudi policist Leon, ki mu letos, glede na kislo vreme, ni bilo tako vroče kot prejšnja leta. Vse dni so si lahko obiskovalci ogledali tudi multimedijske predstavitve posameznih policijskih enot ter različne video posnetke in prispevke s preventivno vsebino.

P1030328

Sejem si je letos ogledalo okoli 130.000 obiskovalcev, v nedeljo 24.8.2014 pa je bil obisk izjemen. Tako kot v (dobrih) starih časih je Radgona doživela daljši prometni zastoj, vsa parkirišča so bila polna do zadnjega kotička, tako, da so morali policisti obiskovalce usmerjati na parkirišča v industrijsko cono na Meleh. Ko pa je popoldan sejem popestrilo še močnejše deževje, so obiskovalci dobesedno preplavili pokrite dele sejmišča. To smo občutili tudi na našem razstavnem prostoru, saj nam je v slabih dveh urah zmanjkalo vsega preventivno-promocijskega materiala (in priboljškov).

Seveda pa je treba na koncu pohvaliti vse policiste, ki so šest dni, ne glede na vremenske razmere, skrbeli za varno odvijanje prometa in varnost ljudi in premoženja na sejmišču in okolici.

Utrinke z dogajanja na razstavnem prostoru Policijske uprave Murska sobota pa si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.