Sorodne objave

 

Policijska uprava Murska Sobota je v sodelovanju z Avto Krko in Zdravstvenim domom Ljutomer v nedeljo, 12. aprila 2015, pripravila preventivni projekt za varnejšo vožnjo motoristov. Projekt je bil namenjen članom prleških in tudi drugih motoklubov, sestavljen pa je bil kot teoretično in praktično usposabljanje motoristov pred začetkom motoristične sezone. Prireditve v lepem sončnem vremenu se je udeležilo okoli 100 motoristov.

IMGP9308

Motoristi, vabljeni tudi na ostale preventivne dogodke po vsej Sloveniji!


Teoretični del je zajemal krajšo predstavitev stanja prometne varnosti motoristov v Pomurju, nasvete za varno vožnjo (oprema, vzdrževanje in priprava motorja, psihofizično stanje) ter opozorila na najpogostejše nevarnosti in napake, ki pripeljejo do nesreč.  V Pomurju je varnost motoristov v zadnjih petih letih zelo dobra, še posebej upoštevajoč dejstvo, da število registriranih motornih koles narašča. Registriranih je že preko 3.000 motornih koles s prostornino 125 cm3 in več,  medtem ko jih bilo leta 2006 registriranih le dobrih 1000. 

IMGP9300

Kakšna razlika v stanju prometne varnosti voznikov enoslednih motornih vozil je bila dosežena  od takrat do danes, pa najbolje pove podatek, da je leta 2006 v prometnih nesrečah umrlo šest motoristov, v zadnjih petih letih pa trije. V zadnjih petih letih so kar tri motoristične sezone minile brez smrtnih žrtev med motoristi v Pomurju, tudi lanska. K takemu stanju pa je gotovo pomembno prispevalo odlično sodelovanje Policijske uprave Murska Sobota s pomurskimi motoklubi in seveda preventivni dogodki, kot je bil ta v Ljutomeru.

Na prireditvi so sodelovali tudi reševalci Nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ljutomer, ki so zbranim prikazali pravilno snemanje čelade ponesrečenemu motoristu ter oživljanje s pomočjo AED defibrilatorja in brez njega.

IMGP9294

Več nasvetov za varno vožnjo motoristov


Praktični del delavnice so pripravili policisti motoristi Postaje prometne policije Murska Sobota, ki so na poligonu po že utečenem sistemu pokazali prvine varne vožnje (slalom, zaviranje, izogibanje oviri, t. i. osmica). Na poligonu pa so se preizkusili tudi motoristi, ki so pod budnim očesom policijskih inštruktorjev preverili svoje sposobnosti in veščine.

Organizatorji so pripravili tudi humoristične skeče z motorističnimi temami, ob koncu pa je sledila še krajša kondicijska vožnja s poudarkom na pravilni vožnji v koloni.