Sorodne objave

 

Pred Policijsko postajo Gornja Radgona sta komandir Aleksander Kreslin in direktorica Centra varne vožnje v Murski Soboti Polonca Kočar 10. aprila 2017 javnosti prestavila preventivni projekt Hvala, ker ne uporabljate mobilnika med vožnjo.

5997247

Namen projekta

Namen preventivnega projekta je opozarjanje in osveščanje vseh voznikov na nevarnost uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Policija je sicer represivni organ in kaznuje voznike, ki ne spoštujejo prepovedi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, kot je to določeno v 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, a pri tem se pogosto pozablja na vse druge vestne voznike, ki te prepovedi spoštujejo. Zavedni vozniki poznajo posledice, ki lahko nastajajo zaradi uporabe telefona med vožnjo.

Pogosto policisti tako v službenem kot prostem času opazijo voznike, ki svoje vozilo ustavijo izven vozišča ali na drugem primernem mestu in opravijo telefonski klic, ne da bi v tem času vozili.

Zato so ciljna skupina projekta vozniki, ki uporabljajo mobilne telefone v skladu z zakonodajo in ki telefonirajo tako, da predtem svoje vozilo ustavijo na varnem mestu izven vozišča.


Cilj projekta

Glavni cilj projekta je, da se pohvali in nagradi pravilno ravnanje vestnih voznikov, kar bo pri njih še bolj okrepilo zavedanje, da je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo nevarna. Svoje razmišljanje in pozitivno izkušnjo bodo nato delili s svojimi sorodniki, znanci, prijatelji ... Tako je večja verjetnost, da se bo več voznikov zavedalo nevarnosti uporabe mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo.

Sekundarni cilj projekta je krepiti ugled policije, saj bodo občani imeli možnost policiste dojemati ne samo kot predstavnike represivnega organa, temveč kot predstavnike institucije, ki zna tudi nagraditi pozitivno ravnanje.

kupon 1

Vsebina in način izvedbe projekta

V praksi bo izvedba projekta potekala tako, da bo policist, ko bo opazil voznika, ki je svoje vozilo pravilno ustavil na primernem mestu ob vozišču in uporablja mobilni telefon, službeno vozilo parkiral v bližini takega voznika in vljudno počakal, da voznik s telefonskim pogovorom zaključi, seveda če pogovor le ne bo predolg.

Nato bo policist pristopil do voznika, ga pohvalil za njegovo ravnanje in ga seznanil z izvajanjem preventivnega projekta o nevarni uporabi mobilnega telefona med vožnjo. Ob koncu pogovora bo policist vozniku izročil letak s preventivno vsebino o telefoniranju med vožnjo, ki vsebuje tudi nagradni kupon* za sodelovanje v nagradni igri. Kupon bo voznik takoj izpolnil in izročil policistom, ali pa ga bo poslal ali odnesel na katero od policijskih enot na območju Pomurja.

Projektu se je pridružil tudi murskosoboški center varne vožnje, ki bo prispeval glavne nagrade, in sicer 10 treningov varne vožnje na njihovem poligonu v Murski Soboti. Tem nagradam bomo na Policijski upravi Murska Sobota dodali še nekaj promocijskegega gradiva policije. V ta namen smo na upravi natisnili 200 letakov, ki bodo dostavljeni na vse območne policijske enote PU Murska Sobota. Ob koncu projekta, predvidoma v začetku maja, bo žrebanje nagrad. Deset nagrajencev bodo obiskali pristojni vodje policijskih okolišev in jim izročili nagrade; kupon za  trening varne vožnje in promocijsko gradivo policije.

Na območju PU Murska Sobota so policisti projekt pričeli izvajati 10. aprila in ga bodo zaključili 30. aprila 2017.

*Glede števila nagrad, natisnjenih v kuponu, je prišlo do sprememb, teh ni več le 5, temveč 10.