Sorodne objave

 

Policijska uprava Murska Sobota je v sodelovanju z regionalnim klubom IPE (mednarodnega policijskega združenja) za Pomurje 5. septembra 2017 organizirala prvo konferenco o računalniški kriminaliteti in kibernetični (ne)varnosti. Tematika se je dotaknila vseh aktualnih kibernetičnih nevarnosti in vdorov, ki so jih predstavili vrhunski strokovnjaki s področja računalniške varnosti in kriminalitete. 

konferenca 2017 1

Konference se je udeležilo okrog 80 udeležencev iz vrst policije, predstavnikov IPA sekcije Slovenije, Slovenske vojske in Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor (oddelek Murska Sobota).


Direktor PU Murska Sobota Damir Ivančić je v uvodu pozdravil navzoče in poudaril, kako pomembno je slediti trendom informacijske varnosti in se seznanjati z aktualnimi grožnjami kibernetičnega prostora.

konferenca 2017 2

Milan Gabor, etični heker, je predstavil vse o vdorih v sisteme, t. i. ribarjenje, krajo identitete, prevzemanje sej, prestrezanje paketov na mreži, spletne goljufije itd.


Iz vrst kriminalistične policije je Borut Štok predaval o aktualnih primerih, s katerimi se srečuje policija v zadnjih letih, o šifriranju podatkov na uporabnikovem računalniku, izsiljevanju prek spleta, najpogostejših spletnih goljufijah itd. Dotaknil se je tudi kriptovalute bitcoin ter t. i. rudarjenja, menjalnic, denarnic, farm itd.

konferenca 2017 3

Vodja SI-CERT-a Gorazd Božič je nazorno predstavil izbrane incidente oz. primere kibernetičnih napadov, ki so se zgodili v Sloveniji in po svetu. Pri tem je izpostavil pomen pravočasne prepoznave nevarnosti in pravilnega odziva v določeni situaciji, ko pride do incidenta.


Dr. Renato Lukač, predavatelj na Višji šoli informatike in zunanji sodelavec Centra za varnejši internet SAFE.SI, je predstavil zasvojenost mladih z elektronskimi napravami ter svetoval, kako zaščititi podatke na računalniku, kako si izdelati varnostne kopije ipd.

konferenca 2017 4

Predavanju je sledila razprava, slušatelji so imeli možnost izzvati strokovnjake z vprašanji in s tem spodbuditi debato.


Konferenca je prispevala k večji ozaveščenosti in pridobivanju znanja na področju informacijske varnosti in preiskovanja računalniške kriminalitete. Vsebina je tako kompleksna, da jo bo vsekakor treba tudi v prihodnosti podrobno obravnavati in izpeljati še kakšno dodatno izobraževanje na temo računalniške kriminalitete in kibernetične (ne)varnosti. Zato smo se odločili, da bomo znanje delili in izdelali publikacijo, ki bo dostopna vsem.

konferenca 2017 5