Sorodne objave

 

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous je v današnji izjavi za javnost predstavil potek kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog, ki so v torek, 10. julija 2018, potekale na območju večih policijskih uprav v Sloveniji.

IMG 0098

Več o preiskavi je povedal vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Murska Sobota Bojan Rous.


Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so od januarja 2018 preiskovali več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1.

Dve organizirani hudodelski združbi sta delovali dolgoročno in dobro organizirano ter kontinuirano izvrševali kazniva dejanja s področja trgovanja s prepovedanimi drogami. V navedenem obdobju je bilo storjenih preko 120 kaznivih dejanj s področja preprodaje prepovedanih drog. Organizacija preprodaje je potekala od štirih večjih dobaviteljev, preko dveh organizatorjev preprodaje na drobno do več uličnih preprodajalcev. Skupaj je bilo osumljenih 13 oseb, starih od 30 do 61 let.

V torek, 10. julija 2018, je bilo s pomočjo kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana in Koper opravljenih sedem hišnih preiskav na območju Ljutomera, Ptuja, Ljubljane in Kopra.

Devetim osumljenim je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1B. V sredo, 11. julija 2018, so bili privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vseh devet odredil pripor. Večina osumljenih je bila že predkaznovana za istovrstna kazniva dejanja.

V času preiskovanja, vključno s hišnimi preiskavami, je bilo zaseženih okrog 455 g heroina. Storilci so utemeljeno osumljeni preprodaje 2970 g heroina. Vrednost prepovedane droge pri prodaji na drobno znaša okrog 125.000 evrov.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. odstavku186. člena KZ-1B je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. Za kvalificirano obliko po tretjem odstavku (storjeno v hudodelski združbi) pa je predpisana kazen zapora od 5 do15 let.

Heroin je izjemno nevarna droga, tako primarno (povzroča hitro fizično in psihično odvisnost), kot tudi terciarno (uživalci z izvrševanjem premoženjskih kaznivih dejanj pridejo do sredstev za nakup prepovedane droge). Nakup 1 g heroina na drobno stane do 50 evrov.