Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Nova Gorica smo minuli vikend usposabljali motoriste za večjo varnost v cestnem prometu.

1

V soboto, 2. aprila 2011, smo v okviru projekta Policijska izkušnja kot nasvet pripravili predavanje o pravilih varne vožnje, ki se ga je udeležilo okoli 35 voznikov motornih koles. Med udeleženci so bili predvsem člani različnih motoklubov, starejši in mlajši vozniki, vozniki začetniki in tisti bolj izkušeni, pa tudi več voznic. Predavanje je obiskalo tudi nekaj učiteljev vožnje motornih koles.

6Udeležence je nagovoril vodja usposabljanja Drago Ozebek, policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije PU Nova Gorica, ki je na kratko predstavil stanje prometne varnosti na tem območju in predvidene ukrepe za zagotovitev boljše varnosti voznikov enoslednih vozil v letošnjem letu. Prisotne je seznanil tudi z novostmi spremenjene prometne zakonodaje, ki bo stopila v rabo 1. julija 2011.

 

V letu 2010 je na območju PU Nova Gorica za posledicami prometne nesreče umrl 1 (3) voznik motornega kolesa, 13 (16) jih je bilo hudo in 23 (36) lahko telesno poškodovanih. Brez poškodbe je bilo v letu 2010 v prometnih nesrečah udeleženih 5 (14) voznikov motornih koles.

*Številke v oklepajih so za leto 2009.


Nasveti za večjo varnost motoristov


Policist Samuel Uršič iz Postaje prometne policije Nova Gorica, sicer inštruktor vožnje motornega kolesa, je udeležencem predaval o pravilni uporabi ustrezne zaščitne opreme ter pripravi motornega kolesa za vožnjo. Motoriste je opozoril tudi na pravila varne vožnje in na različne nevarne situacije, s katerimi se lahko srečajo, ter na pravilno ukrepanje v takih primerih. Za voznike je namreč najpomembnejša sposobnost predvidevanja dogodkov na cesti, na kar so bili udeleženci še posebej opozorjeni.

ursic

Motoriste je na pravila varne vožnje opozoril tudi policijski inštruktor Samuel Uršič.


Praktično usposabljanje se je nadaljevalo v nedeljo, 3. aprila 2011, na parkirišču pred Mercatorjevim centrom v Kromberku pri Novi Gorici. Usposabljanja, ki ga je organiziralo Avtomoto društvo Nova Gorica ob sodelovanju Avto-moto zveze Slovenije in policijskih inštruktorjev za vožnjo motornih koles, se je udeležilo približno 30 motoristov, več pa si jih je usposabljanje le ogledalo. Motoristi so se preizkusili v različnih vajah, ki lahko bistveno prispevajo k varnejši vožnji (slalom med stožci, zaviranje z motornim kolesom, umikanje oviri na cesti, osmica, vožnja v krogu itd.).

4Treninga varne vožnje se je udeležil tudi inštruktor varne vožnje Brane Legan, ki je motoriste usposabljal na motornem kolesu trial, pri čemer je največ pozornosti posvetil pravilnemu ravnotežju na vozilu, usmerjanju pogleda motorista itd. Udeležencem usposabljanja je svetoval tudi dolgoletni motorist, predavatelj na Tehniškem šolskem centru Nova Gorica in sodni izvedenec za prometno stroko Miran Mozetič. Na preventivnem dogodku so sodelovali še reševalci Zdravstvenega doma Nova Gorica, ki so prikazali pravilno nudenje prve pomoči pri poškodbah glave.

Motoristi so lahko preizkusili tudi napravo za preverjanje reakcijskega časa posameznika, simulator vožnje motornega kolesa, napravo za ugotavljanje povečanja sile teže ob različnih hitrostih itd. Sila teže namreč z večanjem hitrosti narašča in je tudi odločilna pri poškodbah udeleženca prometne nesreče.

3

Usposabljanja za večjo varnost voznikov motornih koles se bodo nadaljevala tudi v prihodnjih mesecih po vsej Sloveniji. Trenutno sta za območje PU Nova Gorica v aprilu znana še dva datuma. Novogoriški policisti skupaj z Motoklubom Brda in Motoklubom Company organizirajo praktično usposabljanje za varno udeležbo motoristov v cestnem prometu.

  • 10. april 2011 – od 10.00 do 13.00 (parkirni prostor pod Vinsko kletjo Goriška Brda)
  • 17. april 2011 – od 10.00 do 13.00 (parkirni prostor pri občinski stavbi v Bukovici)


Spoštovani motoristi, vljudno vabljeni!