Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so prijeli osumljenca za poskus uboja, ki se je minuli teden oz. v sredo, 18. septembra 2019, v zgodnjih večernih urah zgodil v Ajdovščini. Dosedanje izsledke kriminalistične preiskave suma storitve kaznivega dejanja je na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici predstavil Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica.

Foto1 pangos boznik

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa, vodje Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica

Policisti Operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Nova Gorica so bili v sredo, 18. septembra, ob 19.59 obveščeni o kaznivem dejanju poskusa uboja pred enim od hotelov v Ajdovščini, kjer je takrat še neznani mlajši moški z neznanim ostrim predmetom napadel njihovega gosta in ga telesno poškodoval po predelu vrata ter s kraja pobegnil neznano kam. Takoj po obvestilu so na kraj odšli policisti in kriminalisti z območja PU Nova Gorica, ki so zbrali prva obvestila, zavarovali kraj dejanja, po predhodnem obveščanju dežurnega preiskovalnega sodnika in države tožilke opravili ogled kraja dejanja in opravili prva nujna opravila. S strani pristojne službe so bili na kraj napoteni tudi reševalci nujne medicinske pomoči in poškodovanega odpeljali na zdravljenje v bolnišnico Nova Gorica.

V okviru tega je bilo ugotovljeno, da je 64-letni državljan Francije parkiral osebno vozilo pred vhodom v hotel, nato pa sta skupaj s partnerico iz prtljažnega prostora avtomobila začela jemati prtljago. Storilec je bil tedaj v neposredni bližini in je nekaj kričal. Francoski državljan je storilca pogledal, le-ta pa se mu je nato hipoma približal, nanj zakričal oz. ga nagovoril v angleškem jeziku ter ga brez razloga napadel z nožem in ga pri tem porezal po vratu. Oškodovanec se je uspešno obranil še enega njegovega napada. Vpitje njegove partnerice je slišal eden od gostov hotela in stekel do poškodovanega. Takrat je storilec z napadom prenehal in peš pobegnil neznano kam.

Foto3 nk sejna soba

Da bi izsledili napadalca, so policisti in kriminalisti PU Nova Gorica tudi naslednj dan predvsem na območju Ajdovščine intenzivno zbirali obvestila, opravljali nujna preiskovalna dejanja in pridobivali videoposnetke. Na podlagi opisa je bil izdelan tudi t. i. fotorobot. Na podlagi teh številnih aktivnosti se je sum usmeril na določenega osumljenca, ki mu je bila v četrtek, 19. septembra 2019, ob 18.10, na naslovu njegovega začasnega neprijavljenega prebivališča odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

V okviru preiskovanja so bili pridobljeni dokazi, da je navedeni izvršil še več hujših premoženjskih kaznivih dejanj. Na podlagi vseh teh okoliščin je bila s strani Okrožnega sodišča v Novi Gorici pridobljena odredba za hišno preiskavo na naslovu, kjer je zadnje štiri mesece osumljeni neprijavljen dejansko živel. Pri hišni preiskavi so bili najdeni in zaseženi predmeti, ki so izvirali iz vlomov na območju Ajdovščine, in predmeti, ki bodo služili kot dokaz za kaznivo dejanje poskusa uboja, kot tudi nevaren predmet (nož).

Osumljeni je namreč v času od 8. septembra 2019 do prijetja izvršil pet kaznivih dejanj velikih tatvin oz. vlomov v gostinske lokale na območju mesta Ajdovščina, od koder je jemal predvsem gotovino, cigarete in alkoholno pijačo v vrednosti več tisoč evrov. Posredno pa je pri tem z načinom vlamljanja povzročil med 5.000 in 10.000 evrov materialne škode.

V soboto, 21. septembra, je bil 19-letni osumljenec, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja poskusa uboja in suma storitve petih kaznivih dejanj velike tatvine na območju Policijske postaje Ajdovščina (vlomi v gostinske lokale) s kazensko ovadbo priveden in izročen v nadaljnji postopek k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju zanj zaradi ponovitvene nevarnosti odredil pripor.

Osumljeni 19-letnik je na območju naše države neprijavljen živel štiri mesece. Pred tem je živel na Švedskem, kjer je že bil obravnavan zaradi različnih kršitev s področja prepovedanih drog in nasilja.