Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so zaključili s kriminalistično preiskavo umora 55-letnega moškega v okolici Idrije in prijeli 48-letnega osumljenca. Podrobneje je izsledke preiskave danes, 23. marca 2021, predstavil vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Nova Gorica Marino Pangos.

MedizjavozajavnostpredzgradboPUNovaGorica

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa, vodje SKP PU Nova Gorica

Policisti Operativno-komunikacijskega centra PU Nova Gorica so v ponedeljek, 15. marca 2021, ob 13.29 prejeli klic občana o najdbi 55-letnega moškega, ki ni kazal znakov življenja, v stanovanju večstanovanjskega objekta v enem od naselij v Občini Idrija. Na kraj so bili takoj napoteni policisti PP Idrija, ki so kraj varnostnega dogodka zavarovali in izvedli prve nujne ukrepe. Zaradi nepojasnjenega vzroka smrti, ki jo je na kraju potrdil zdravnik ZD Idrija, in podanih razlogov za sum, da je bilo izvršeno nasilno kaznivo dejanje, je nadaljnjo preiskavo primera prevzela ogledna skupina kriminalistov Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica.

Poleg policistov in kriminalistov sta se ogleda kraja udeležili tudi preiskovalna sodnica okrožnega sodišča, ki je na kraju opravila oz. odredila določena preiskovalna dejanja, in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice. Ogleda se je po odredbi sodnice udeležil tudi strokovnjak sodnomedicinske stroke iz Inštituta za sodno medicino v Ljubljani.

Na podlagi prvih nujnih opravil je bilo ugotovljeno, da je 55-letni moški umrl nasilne smrti, kar je bilo med drugim potrjeno v okviru sodne obdukcije, ki so jo opravili na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino. Vzrok smrti pokojnega so bile hude poškodbe glave, ki so nastale zaradi udarcev s topim predmetom (sekiro) po glavi.

Novogoriški kriminalisti so v stanovanju našli nevaren predmet, ki bo služil kot dokaz za kaznivo dejanje umora. Prav tako so ugotovili, da je bil 48-letni moški večkrat na obisku pri pokojnem 55-letniku. 48-letni osumljenec je bil v sredo, 17. marca 2021, v večernem času, prijet na območju Upravne enote Idrija; na podlagi Zakona o kazenskem postopku mu je bila odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje. Istega dne je bila s strani Okrožnega sodišča v Novi Gorici pridobljena pisna odredba za hišno preiskavo na naslovu, kjer 48-letni osumljenec prebiva (na območju Upravne enote Idrija). Pri hišni preiskavi so bili naslednji dan najdeni in zaseženi predmeti, ki bodo služili kot dokaz za kaznivo dejanje umora.

Poleg tega so kriminalisti in kriminalistični tehniki v nadaljevanju ogleda stanovanja oz. kraja dejanja, skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, opravljali podroben ogled in zavarovali številne sledi in dokaze. Vzporedno z nujnimi preiskovalnimi dejanji so policisti pri občanih zbirali obvestila in opravili številne operativne naloge, ki so prispevale k izsleditvi osumljenca.

Okoliščine oz. motiv, zakaj je prišlo do opisanega kaznivega dejanja, bodo novogoriški kriminalisti poskušali ugotoviti z dodatnim zbiranjem obvestil.

48-letni osumljenec je bil v petek popoldne, 19. marca, s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora, ker je na zahrbten način umoril 55-letnega moškega (po določilu 1. odstavka 116. člena KZ-1), izročen v nadaljnji postopek dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zanj odredila pripor.

Za kaznivo dejanje umora na zahrbten način je v Kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen najmanj 15 let zapora.

Umori in uboji na območju PU Nova Gorica - statistični podatki

V letu 2020 smo na območju PU Nova Gorica obravnavali štiri poskuse kaznivega dejanja uboja (po določilu 115. člena KZ-1) in eno dokončano kaznivo dejanje umora (po 116. členu KZ-1). Tovrstna kazniva dejanja zoper življenje in telo smo lani obravnavali na območju dveh policijskih postaj, in sicer na območju PP Nova Gorica in PP Idrija. Letos pa smo obravnavali en poskus uboja (na območju PP Nova Gorica) in zadnji – zgoraj opisani – primer kaznivega dejanja umora na območju PP Idrija.