Sorodne objave

 

Na Policijski upravi Nova Gorica smo danes, 2. junija 2021, predstavili rezultate uspešno zaključene obsežne kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog. Razkrita je bila kriminalna združba, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedanih drog predvsem na območju Nove Gorice in posredno tudi v Italiji.

Foto5medizjavozajavnostPUNG 1

Podrobnosti o kriminalistični preiskavi in zaključni policijski akciji, ki je minuli torek oz. 25. maja 2021 potekala na območju policijskih uprav Nova Gorica in Ljubljana ob sodelovanju večjega števila kriminalistov in policistov več policijskih uprav, kriminalistov Generalne policijske uprave, pripadnikov Specialne enote, policistov Posebne policijske enote in policistov s psi za iskanje prepovedanih drog, je danes predstavil vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Nova Gorica, Marino Pangos.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so na podlagi lastnih ugotovitev in v sodelovanju s sosednjimi, italijanskimi varnostnimi organi z območja Furlanije-Julijske krajine (it. Friuli-Venezia Giulia), dlje časa izvajali obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog, v kateri je bila razkrita kriminalna združba, ki se je ukvarjala s prodajo prepovedane droge predvsem na območju Nove Gorice in posredno tudi v Italiji. Novogoriški kriminalisti so v preiskavi tesno sodelovali z Upravo kriminalistične policije GPU, ki je v preiskavi skrbela za koordinacijo in usklajevanje aktivnosti med novogoriškimi kriminalisti in kriminalisti iz drugih policijskih uprav ter tujimi varnostnimi organi.

V drugi polovici leta 2018 so v okviru preiskovanja več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog, izvršenih na območju Nove Gorice, in na podlagi dodatnih obvestil ter sodelovanja z italijanskimi varnostnimi organi postali pozorni na aktivno vlogo in povezanost določenih oseb pri izvrševanju kaznivih dejanj s tega področja.

Na podlagi teh ugotovitev in novopridobljenih podatkov ter zbranih obvestil, ki so utemeljevali sume o izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj, so obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici in posredno pravosodne organe. Na podlagi teh ugotovitev so bili kasneje odrejeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi. Ob sistematičnem preiskovanju posamičnih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog so ob aktivnem usmerjanju državnega tožilstva in tudi s pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov intenzivno pridobivali dokaze o kaznivih dejanjih in osumljencih.

Prejšnji torek oz. 25. maja 2021 je bila ob sodelovanju okoli stotih kriminalistov in policistov več policijskih uprav, kriminalistov Generalne policijske uprave, policistov Specialne enote policije, policistov Posebne policijske enote in policistov s psi za iskanje prepovedane droge izvedena zaključna policijska akcija. V okviru zaključne akcije je bilo opravljenih 7 hišnih preiskav v 10 stanovanjskih objektih, preiskava 3 osebnih vozil ter 6 osebnih preiskav na območju novogoriške in ljubljanske policijske uprave. V skladu z Zakonom o kazenskem postopku je bila 5 osebam odvzeta prostost in odrejeno policijsko pridržanje.

Po opravljenih nujnih ukrepih je bilo 27. maja 2021 vseh 5 pridržanih osumljencev (starih 28, 33, 34, 41 in 47 let), med njimi tudi državljan Črne gore, sicer bivajoč na območju Italije, skupaj s kazensko ovadbo privedenih na Okrožno sodišče v Novi Gorici. Dežurni preiskovalni sodnik je zoper osumljence najprej odredil sodno pridržanje in po zaslišanju zanje odredil pripor.

V okviru te kriminalistične preiskave je bilo tako skupaj ovadenih 18 osumljencev, starih od 26 do 62 let; trije izmed njih so z območja Ljubljane, 1 državljan Črne gore, 14 osumljenih pa je iz Nove Gorice in širše okolice. V okviru te preiskave je bilo vseh 18 osumljencev ovadenih zaradi utemeljenega suma storitve 71 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po določilu 186. člena KZ-1) ter kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu (po 187. členu KZ-1).

PUNG 02062021 Zasezena pistola

V okviru preiskovanja navedenih kaznivih dejanj je bilo zaseženih več kot kilogram prepovedane droge kokain, 5 kg suhe konoplje in manjša količino heroina, nekaj rastlin konoplje, protipravno pridobljena gotovina, pripomočki za prodajo prepovedanih drog, pištola Glock, večje število nabojev ter več drugih predmetov, ki so jih osumljeni uporabljali, so nastali ali bili pridobljeni s kaznivimi dejanji v povezavi s prepovedanimi drogami, kot. npr. telefoni, nosilci podatkov, domnevno ponarejeni recepti.

Foto2 zasezenaprepovedanadroga

V okviru preiskovanja se osumljence na podlagi pridobljenih dokazov utemeljeno sumi, da so poleg zasežene droge preprodali še bistveno več kokaina, heroina in konoplje posameznim odjemalcem kot tudi nadaljnjim preprodajalcem ter končnim kupcem oz. uporabnikom na območju Goriške in posredno tudi v sosednjo Italijo.

Nekateri izmed osumljenih so že bili predhodno obravnavani za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, kazniva dejanja z elementi nasilja in kazniva dejanja premoženjske kriminalitete.

Celotni predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.