Sorodne objave

 

V zvezi z najdbo mrtvega 26-letnega moškega na Goriškem je danes, 14. januarja 2022, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos v izjavi za medije pojasnil podrobnosti kriminalistične preiskave. Kot je dejal, je policiste v torek, 11. januarja 2022, ob 7.33 občan obvestil o najdbi moškega, ki ni kazal znakov življenja. Moški je bil najden na potki nad železniškim predorom na koncu Streliške poti, v Novi Gorici, tik ob državni meji s sosednjo Italijo. Poleg pokojnega je bilo tudi kolo.

pangos2

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa, vodje Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica

V nadaljevanju je bilo z zbiranjem obvestil in ogledom kraja ugotovljeno, da je mlajšega moškega naključno našla državljanka Italije med sprehodom po makadamski poti, ki vodi iz Italije na Streliško pot pod Kostanjevico. Takoj po najdbi je na pomoč poklicala tamkajšnje stanovalce, ki so o tem obvestili policijo. Na kraj so prišli tudi slovenski in italijanski reševalci. Kmalu po prejetem obvestilu so bili na kraj napoteni policisti in kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica, ki so kraj varnostnega dogodka zavarovali in izvedli prve nujne preiskovalne ukrepe.

Poleg policistov in kriminalistov sta se ogleda kraja udeležili tudi preiskovalna sodnica okrožnega sodišča, ki je na kraju opravila oz. odredila določena preiskovalna dejanja, in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice. Popoldne istega dne je bila v sklopu identifikacijskega postopka ugotovljena in dokončno potrjena identiteta pokojnega. Ugotovljeno je bilo, da gre za 26-letnega moškega, državljana Slovenije.

Preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici je odredila sodno obdukcijo, ki so jo v sredo, 12. januarja 2022, opravili na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Prve ugotovitve sodne obdukcije kažejo, da je šlo za nasilno smrt.

pangos1

Poleg tega so kriminalisti, kriminalistični tehniki in forenziki v nadaljevanju ogleda kraja dejanja opravljali temeljit ogled in zavarovali številne sledi in dokaze. Za ogled kraja dejanja je bil poleg vseh kriminalistično-tehničnih ukrepov ter dejanj uporabljen tudi policijski dron (brezpilotni zrakoplov). V okviru ogleda je sodeloval tudi vodnik službenega psa za iskanje bioloških sledi. Vzporedno z nujnimi preiskovalnimi dejanji so policisti pri občanih zbirali obvestila in opravili številne operativne naloge. Okoliščine oz. motiv, zakaj je prišlo do opisanega kaznivega dejanja, bodo novogoriški kriminalisti poskušali ugotoviti v nadaljevanju preiskave. Sočasno so bili o najdbi trupla obveščeni tudi italijanski varnostni organi, ki pri preiskavi vseskozi intenzivno sodelujejo s slovensko policijo in izvajajo podobne naloge tudi na svojem območju.

Kriminalistična preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja umora (po četrtem odstavku 116. člena KZ-1), predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Na obeh straneh državne meje poteka intenzivna preiskava. Drugih podrobnosti v tem trenutku zaradi interesa kriminalistične preiskave in ugotavljanja vseh okoliščin smrti pokojnega v Sloveniji kot tudi v Italiji ter zaradi kriminalistične taktike in metodike dela širši javnosti ne moremo posredovati oz. jih bomo posredovali takoj, ko bomo celoviteje preiskali to nasilno kaznivo dejanje.

Umori in uboji na območju PU Nova Gorica – statistični podatki za 2020, 2021 in 2022

V letu 2020 smo na območju PU Nova Gorica obravnavali 4 poskuse uboja in en dokončan umor, v letu 2021 smo obravnavali 2 poskusa uboja in en dokončan umor. V letošnjem letu pa smo obravnavali že 1 poskus uboja in prej opisano kaznivo dejanje umora, ki ga še preiskujemo. Vsa kazniva dejanja poskusov uboja in umore smo uspešno preiskali.