Sorodne objave

 

Vremenske razmere so ta mesec pogosto ovirale promet tudi na območju Vipavske doline in tudi v zadnjih dneh je močna burja na severnem Primorskem presenetila marsikaterega voznika. Žal pa so se mnogi vozniki težkih tovornih vozil kljub močni burji odpravili na pot in s tem ogrožali prometno varnost. Policisti smo zato na tamkajšnjih cestah še poostrili nadzor.

Zaradi močne burje je bil kar nekajkrat omejen promet za določeno kategorijo motornih vozil. Prepovedi, na katere opozarja prometna signalizacija, najpogosteje veljajo za voznike težkih tovornih vozil. Ti, predvsem tujci, jih tudi najpogosteje kršijo. Ker z vožnjo v času burje močno ogrožajo lastno varnost in varnost drugih udeležencev cestnega prometa, je nujen policijski nadzor.

IMG c43d54b7f1836330d40de37cf82690c4 V

Med cestami, kjer veljajo omejitve prometa, so vipavska hitra cesta H4 (med Nanosom in Selom) ter regionalne ceste v Vipavski dolini (regionalna cesta Razdrto-Podnanos-Manče-Vipava). Tudi danes, 27. januarja, piha močna burja, zato so se policistom Postaje prometne policije Nova Gorica pri izvajanju nujnih ukrepov pridružili še prometni policisti z območja koprske policijske uprave, policisti Specializirane enote za nadzor prometa in cestninski nadzorniki.

V poostrene nadzore vkjučujemo prometne policiste različnih enot, pomagajo tudi cestninski nadzorniki

Nadzor najpogosteje izvajajo policisti Policijske uprave Nova Gorica, občasno pa se jim pridružijo tudi policisti Specializirane enote za nadzor prometa in PU Koper ter cestninski nadzorniki. Policisti med nadzorom preverjamo upoštevanje prometne signalizacije, ki prepoveduje udeležbo težkih tovornih vozil v cestnem prometu v času burje. S tem poskušamo preprečiti nepotrebna prevračanja teh motornih vozil. Takšen nadzor smo izvajali tudi v teh dneh.

Ta mesec zaradi prepovedane vožnje med burjo na hitri cesti med Razdrtim in Novo Gorico kaznovali že 173 voznikov tovornjakov

Da vozniki tovornih vozil pogosto ne upoštevajo opisanih prepovedih, izhaja tudi iz števila izrečenih glob na hitri cesti med Razdrtim in Novo Gorico. V samo treh dneh, od 25. do 27. januarja 2023, smo oglobili 50 voznikov tovornih oseb in 43 pravnih oseb. Poleg tega smo izvedli pet hitrih postopkov za pravne osebe iz Slovenije. Zaradi prepovedane vožnje v času burje smo januarja oglobili skupaj 173 voznikov tovornih vozil.

Predpisana globa zaradi neupoštevanja zapore ceste oz. prepovedi vožnje v času močne burje (kršitev 28.a člena Zakona o pravilih cestnega prometa) je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1000 evrov za pravno osebo.

Prepoved vožnje težkih tovornjakov v močnem vetru ni sama sebi namen!

Voznike tovornih vozil opozarjamo, naj spoštujejo prometno signalizacijo, postavljeno zaradi slabih vremenskih razmer, saj bodo s tem prispevali k varnosti na slovenskem avtocestnem križu. Omejitve v prometu zaradi močnega vetra veljajo predvsem za tovorni promet, saj tovornjakom zaradi višine grozi večja nevarnost, da jih močni sunki vetra lahko prevrnejo. Dejstvo je, da bočni veter vpliva zlasti na vozila z večjimi bočnimi površinami in večjo maso (tovorna vozila, avtobusi, vozila s ponjavami ...).

Previdno vožnjo svetujemo tudi drugim udeležencem v prometu

Vendar pa se vpliv vetra stopnjuje tudi s hitrostjo motornih vozil. Zato posebno previdnost svetujemo tudi ostalim voznikom. Udeležencem v cestnem prometu v času močne burje priporočamo, da zmanjšate hitrost vožnje in vozite še bolj previdno kot sicer. Priporočena je večja varnostna razdalja, saj vas lahko med vožnjo presenetijo različni predmeti zaradi sunkov burje, poleg tega bodite zbrani in se poskušajte izogibati prehitevanju, saj močan sunek burje lahko zaobjame tako prehitevajoče kot prehitevano vozilo. Svetujemo še, da vnaprej preverite prometne razmere na cestni relaciji, na katero se podajate.

Povezane vsebine

Darsovi nasveti za varno vožnjo v vetrovnih razmerah