Sorodne objave

 

V avli Mestne občine Nova Gorica je bila 9. julija 2008 uradna otvoritev razstave ob jubilejni 60. obletnici ustanovitve Policijskega orkestra.

Poleg delavcev novogoriške policijske uprave so se je udeležili tudi predstavniki Mestne občine Nova Gorica, nekateri župani, predstavniki drugih državnih inštitucij z območja novogoriške policijske uprave in drugi predstavniki zunanje javnosti.

Gostujočo razstavo je ob visokem jubileju Policijskega orkestra pripravila dolgoletna kustosinja Muzeja slovenske policije Biserka Debeljak, obiskovalci pa si jo bodo lahko ogledali do nedelje, 13. julija 2008. Zbrane na slovesni otvoritvi razstave sta najprej pozdravila župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc in vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Milovan Ipavec.

Milovan Ipavec, vodja Sektorja kriminalistične policije, se je v pozdravnem nagovoru med drugim zahvalil kustosinji Muzeja slovenske policije Biserki Debeljak in poveljniku Policijskega orkestra Janezu Kukcu za pripravo gostujoče razstave. Ob tej priložnosti se je zahvalil tudi županu Mestne občine Nova Gorica Mirku Brulcu oz. predstavnikom novogoriške mestne občine, da so omogočili postavitev razstave v avli novogoriške mestne občine. Gre za ustrezen kraj, kjer si lahko razstavo do konca tega tedna ogleda veliko število ljudi.

Asistent dirigenta Policijskega orkestra Tomaž Kmetič je pozdravil vse prisotne v imenu vodje Policijskega orkestra Janeza Kukca, v svojem nagovoru pa je med drugim predstavil delo članov Policijskega orkestra. Med drugim je poudaril, da bodo člani orkestra samo v letošnjem letu izvedli 250 različnih nastopov v simfonični in komornih zasedbah doma in v tujini.

Kustosinja Muzeja slovenske policije Biserka Debeljak pa je v svojem slavnostnem nagovoru predstavila prehojeno pot Policijskega orkestra od leta 1948 vse do današnjih dni. Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 in konstituiranjem lastne države je orkester leta 1992 dobil novo ime, in sicer Policijska godba. Že 24. februarja 1994 je slovenska vlada Policijsko godbo imenovala za uradni protokolarni orkester Republike Slovenije, od leta 2001 pa se uradno imenuje Policijski orkester. Sodeluje na vseh državnih in protokolarnih dogodkih ter prireditvah in slovesnostih na državni ravni (o dolgoletnem delu Policijskega orkestra tudi na naslednjih spletnih straneh policije). Posebej je izpostavila tudi vrhunski razvoj Policijskega orkestra pod vodstvom dirigenta mag. Milivoja Šurbeka, ki je po njenih besedah gradil predvsem na področju umetniškega ustvarjanja.

Za kulturni program na današnji otvoritvi razstave so poskrbeli člani Policijskega orkestra, za vezno besedo na slovesnosti pa je skrbel tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik.

 

 

Pripravil: Dean Božnik, tiskovni predstavnik PU Nova Gorica
Foto: Arhiv PU Nova Gorica