Sorodne objave

 

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica je 9. junija, v tednu slepih in slabovidnih, v Idriji organiziralo delavnico o varnosti slepih in slabovidnih. Na njej je sodelovalo še medobčinsko društvo gluhih in naglušnih Severne Primorske, pa tudi predstavnik Policijske uprave Nova Gorica.

delavnicaIdrija

 Foto: arhiv Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica


Policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije na PU Nova Gorica Janko Mencinger, ki je na takšni delavnici sodeloval že lani, je enajstim slepim in slabovidnim ter njihovim spremljevalcem ter štirim gluhim in naglušnim ter njihovemu tolmaču za znakovni jezik predstavil različne pojavne oblike kaznivih dejanj, katerih žrtve lahko postanejo tudi oni (npr. tatvino denarnice, torbice, prtljage, goljufijo pri menjavi denarja, obisk vsiljivih oseb in nezaželenih oseb na domu ipd.).

Slepe in slabovidne ter gluhe in naglušne osebe, ki so se udeležile delavnice, je seznanil tudi s preventivnimi nasveti: kako naj zavarujejo svoje premoženje, kako naj se odzovejo v primeru tatvine, kako se lahko zaščitijo pred nepridipravi, kaj naj storijo, če postanejo žrtev kaznivega dejanja. Ustrezna obravnava oškodovancev kaznivih dejanj je namreč ena od prioritet policije pri uresničevanju njene osnovne naloge - varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi.


Ko postanem žrtev kaznivega dejanja (publikacija) 


Spregovorili so tudi o udeležbi slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih  oseb v cestnem prometu. Vsem udeležencem je policijski inšpektor svetoval o varni udeležbi in pravilnem ravnanju v cestnem prometu (hoji po cesti in pločnikih, prečkanju ceste, uporabi odsevnih teles in bele palice za slepe v prometu idr.). Nazadnje pa je s pomočjo tolmača za znakovni jezik odgovarjal še na njihova vprašanja.

"Tudi letošnja delavnica o varnosti slepih in slabovidnih v Idriji, ki je po vsebini nadaljevanje lanskoletne delavnice v Novi Gorici, je bila med udeleženci dobro sprejeta in je imela pozitiven odmev tako med predstavniki Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica kot med predstavniki idrijske enote Društva gluhih in naglušnih Severne Primorske, ki so se predavanja na to temo tudi prvič udeležili na območju naše policijske uprave," je dejal Janko Mencinger in dodal, da so predstavniki obeh društev ob koncu izrazili željo, da bi PU Nova Gorica v prihodnje sodelovala na podobnih predavanjih in delavnicah tudi v drugih občinah na območju policijske uprave.