Sorodne objave

 

Na odseku hitre ceste Vipava - Razdrto je v prvem predoru Podnanos 21. maja 2011 potekala enodnevna, kombinirana vaja reševanja množične nesreče, skozi katero so lahko predstavniki različnih služb sil za zaščito in reševanje lahko preverili operativno delovanje in medsebojno sodelovanje, ki je v takšnih situacijah nepogrešljivo.

IMG 4430 resize

V reševalni vaji je sodelovalo kar 38 gasilcev iz poklicnih centrov Ajdovščina in Postojna ter bližnjih prostovoljnih gasilskih društev, 9 reševalcev v treh reševalnih vozilih ajdovskega in novogoriškega zdravstvenega doma in 10 policistov novogoriške in postojnske policijske uprave. Ti so v okviru vaje zavarovali kraj in širše območje dogodka tj. prometne nesreče, da bi zagotovili varnost ljudi in premoženja ter reševalnim ekipam in oglednim skupinam omogočili nemoteno delo. Policisti pa so med drugim opravil tudi ogled kraja prometne nesreče.

IMG 2403 resize

Po scenariju vaje sta v 590-metrskem predoru Podnanos približno 200 metrov od vhoda v predor zaradi prevelike hitrosti trčila osebni avtomobil z dvema potnikoma in kombi, v katerem je bilo osem oseb. V stoječi vozili se je kmalu zatem zaletel še tretji voznik osebnega avtomobila s sopotnikom, ki je spregledal opozorilno signalizacijo in zapeljal v predor. Skupno je bilo glede na scenarij vaje poškodovanih kar 12 oseb, nekatere izmed njih tudi huje.

IMG 2347 resize

Goreča vozila in koncentracija strupenih plinov so v predoru predstavljala nevarnost tudi za policiste in zdravstvene reševalne ekipe, zato so bili na kraj najprej napoteni gasilci, ki so bili opremljeni z dihalnimi maskami in drugo zaščitno opremo. Ker v takšnih nesrečah zaradi nevarnosti policisti ne morejo na kraj, so gasilci tokrat prvič z alkoholnim flomastrom na roko ponesrečencev zapisali, v katerih vozilih in kje so posamezniki sedeli. Ti podatki so namreč za nadaljnjo preiskavo tovrstnih prometnih nesreč izjemnega pomena.

IMG 4453 resize

Vodstvo reševalne vaje je po zaključku tudi poudarilo, da je bila vaja uspešna in da se morajo reševalci poznati med seboj in si zaupati, opozorili pa so tudi na usklajenost tehnične opremljenosti različnih ekip.

IMG 4408 resize

Vaja je bila pripravljena in izvedena na podlagi sklepa poveljnikov Civilne zaščite za Severnoprimorsko in Notranjsko. V njej so poleg preizkušanja usposobljenosti in sodelovanja reševalnih ekip merili tudi odzivni čas različnih enot, ki je potreben za prihod prvih reševalnih ekip do mesta nesreče. Preverjali so tudi alarmiranje, aktiviranje in obveščanje sil za zaščito in reševanje ter preverjali sistem zvez, usklajenost tehnične opremljenosti različnih ekip ter skladnost načrtov zaščite in reševanja v praksi.  

Enodnevno vajo na nevarnem odseku hitre ceste med Vrtojbo in Razdrtim so organizirali DARS, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) Izpostava Nova Gorica, URSZR Izpostava Postojna, javne reševalne službe za zaščito, reševanje in pomoč ter Občina Vipava, vanjo pa so bile aktivno vključene tudi različne javne službe za zaščito, reševanje in pomoč, regijske enote in službe Civilne zaščite za Severnoprimorsko in Notranjsko.